Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Луценко пообіцяв запропонувати українським випускникам європейських ВНЗ взяти участь у конкурсах на посади у місцевих прокуратурах

19 вересня 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко пообіцяв звернутись до європейських посольств в Україні з пропозицією залучення українських випускників європейських навчальних закладів до конкурсів на посади прокурорів місцевих прокуратур (відео 26:38 - 26:48).
Не виконано
Сказано 19 вересня 2016 р.

Джерело

  • https://youtu.be/2ODKyt-DwRM?t=26m38s
  • Лист Генеральної прокуратури України від 28 березня 2017 року
  • http://www.unn.com.ua/uk/news/1636058-v-natsakademiyi-prokuraturi-rozpochali-navchannya-dlya-kandidativ-na-vakantni-posadi-v-organakh-prokuraturi

Результат

16 січня 2017 року в Національній академії прокуратури України відбулося відкриття навчання для прокурорів, які успішно пройшли тестування на зайняття вакантних посад прокурорів місцевих прокуратур.

Нагадаємо, у ході реалізації реформи органів прокуратури України понад дві тисячі кандидатів взяли участь у проходженні тестування на зайняття вакантних посад в місцевих прокуратурах. Частина кандидатів, які пройшли усі випробування, розпочнуть свою діяльність із проходження місячного навчання в Національній академії прокуратури України.

Відповідно до листа Генеральної прокуратури України від 28 березня 2017 року, у 2016 році добір кандидатів на вакантні посади прокурорів місцевих прокуратур здійснювався відповідно до п. 5-1 розділу XII «Перехідні положення» ЗУ «Про прокуратуру», згідно з яким прокурорами місцевих прокуратур призначаються особи, у тому числі які не мають досвіду роботи в органах прокуратури, - за умови успішного проходження ними тестування та подальшого стажування строком до одного року. На таких осіб поширюються вимоги частини першої та п'ятої статті 27 ЗУ «Про прокуратуру», крім вимоги щодо наявності стажу роботи в галузі права. Такими вимогами є: громадянство України; вища юридична освіта (вищою юридичною освітою є освіта, здобута в Україні (або на території колишнього СРСР до 1 грудня 1991 року) за ОКР спеціаліста або магістра, а також вища юридична освіта за відповідним ОКР, здобута в іноземних державах та визнана в Україні в установленому законом порядку); вільне володіння державною мовою. Зазначений тимчасовий порядок добору кадрів дозволяє випускникам юридичних навчальних закладів, які не мають досвіду роботи в галузі права, взяти участь у тестуванні.

Наказом Генерального прокурора України №340 від 16.09.2016 з метою забезпечення проведення тестування на знання законодавчої бази (професійний тест) кандидатами на вакантні посади у місцевих прокуратурах затверджено тестові завдання. З переліку тестових завдань вбачається, що від кандидатів на посади прокурорів місцевої прокуратури вимагається знання саме українського законодавства.

У зв'язку із вищевикладеним, заступником Генерального прокурора України направлено листи в провідні українські ВУЗи із запрошенням їх випускників взяти участь в конкурсі.

ВИСНОВОК: генеральний прокурор України Юрій Луценко не звернувся до європейських посольств в Україні з пропозицією залучення українських випускників європейських навчальних закладів до конкурсу на посади прокурорів місцевих прокуратур.