У Раді Європи занепокоєні умовами у в’язницях України

Читать на русском
Особливу увагу спостерігачі звернули на «нелюдські» умови утримання у СІЗО в Одесі та Києві.

Комітет проти тортур Ради Європи занепокоєний умовами утримання в'язнів в українських тюрмах, зокрема через силове «вибивання» зізнань та ситуацією з довічно ув'язненими.

Про це пише «ВВС-Україна» з посиланням на доповідь комітету, представленій у понеділок, 19 червня, передає «Слово і Діло».

У звіті спостерігачі, які відвідали кілька українських тюрем у листопаді минулого року, відзначають певні покращення з 2013 р., наприклад, створення єдиної Національної поліції, однак звертають увагу на численні проблеми пенітенціарної системи.

Серед проблемних моментів: жорстокість зі сторони поліцейських, які, за даними комітету, продовжують силою «вибивати» зізнання (з використанням кийків чи пластикових пляшок з водою), погане медичне забезпечення в'язниць, ускладення доступу затриманих до адвокатів, а також перевищення 72-годинних строків затримання без рішення суду.

Особливу увагу спостерігачі звернули на «нелюдські» умови утримання у СІЗО в Одесі та Києві.

Іншою «давньою проблемою» у звіті назвали «проблематичну ситуацію» з тюремним персоналом, який йде зі служби через низькі зарплати і стрес, що створює кадрові проблеми для пенітенціарної системи.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко пообіцяла сприяти проведенню реформи пенітенціарної системиСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

У комітеті додають, що отримали свідчення по жорстоке поводження з довічно ув'язненими. Автори звіту очікують на офіційну реакцію української влади на звіт, яку комітет обіцяє опублікувати.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув'язнення» № 2046-VIII.

Напередодні, підозрюваного в організації нападу на депутата Верховної Ради Тетяну Чорновол Олега Нетребка, було знайдено повішеним в ізоляторі Міністерства внутрішніх справ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: