Відсторонення від посади і позачергові вибори у Львові: чим закінчиться «сміттєва історія» для Садового

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Те, що сталося на засіданні Кабміну, - некоректно. Чиновники такого рівня не повинні публічно звертатися один до одного на «ти». Так, Гройсман був віце-президентом Асоціації міст України, а Садовий – багато років на посаді мера, тому певна історія спілкування у них, очевидно, була, але подібні публічні випади недоречні. Водночас самої проблеми дискусією не вирішити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав політолог Андрій Дуда, оцінюючи ситуацію, що виникла між мером Львова та прем'єром, що розкритикував Андрія Садового за нездатність самостійно вирішити проблему накопичення сміття в місті.

«Садовий справді повинен нести відповідальність за екстраординарну ситуацію в місті. У нього було чимало пропозицій від інвесторів щодо будівництва сміттєпереробного заводу, але мер тягнув до останнього. Його вина тут велика, і знімати з нього відповідальність не можна», - констатував експерт.

Політолог уточнив, що схожа проблема виникала ще перед футбольним Євро-2012.

«Тоді Львів уже стояв на грані зриву проведення фінальної частини чемпіонату. Так що це можна вже назвати стилістикою Садового. Мер зобов'язаний був давно про це подбати», - додав він.

За його словами, Садовий може бути покараний аж до позбавлення крісла мера.

Скільки в Україні накопичилося сміття, що з ним робити даліНа даний момент в Україні накопичилося близько 36 млрд тонн сміття, з яких 1,6 млрд – токсичні і вкрай небезпечні відходи (елементи живлення, люмінесцентні лами, інше).

«Дві третини голосів у львівській міськраді або призначення парламентом позачергових виборів Львівського міського голови. За таких обставин Садовий може бути достроково позбавлений посади», - пояснив Дуда.

Однак експерт не виключив і правоти Садового, який заявляє, що хтось веде проти нього кампанію з дискредитації і свідомо обмежує укладення договорів на вивезення сміття.

«Дійсно, є представники політичних сил, які не проти скористатися ситуацією. Але при цьому однозначно, що виникла вона через бездіяльність самого Садового. У своїх звинуваченнях Садовий натякає на коло політиків від БПП і до «Свободи». Тим не менш, досі у ВР немає проекту постанови про призначення позачергових виборів Львівського міського голови. Очевидно, що активну фазу війни проти нього поки ніхто не починає. Хоча це нескладно. Свого часу БЮТ так боролися з київським мером Черновецьким», - проаналізував ситуацію Андрій Дуда.

«Слово і Діло» зафіксувало 330 обіцянок Андрія Садового, значна частина яких отримала статус «виконано». Загальний показник рівня відповідальності політика - 43%.

Більш детально про проблему відходів і звалищ в Україні – в матеріалі «Скільки в Україні накопичилося сміття, що з ним робити далі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: