Біля головного входу ЧАЕС встановлять скульптуру героя-ліквідатора

Читать на русском
Біля центрального входу Чорнобильської АЕС перед адміністративно-побутовим корпусом №1 встановлять скульптуру героя-ліквідатора Олександру Лелеченку.
Ескізний проект скульптурної композиції герою-ліквідатору Лелеченку

Біля центрального входу Чорнобильської АЕС перед адміністративно-побутовим корпусом №1 встановлять скульптуру герою-ліквідатору Олександру Лелеченку.

Про це повідомляє «Слово і Дело», посилаючись на прес-службу ДСП ЧАЕС.

Трагедія без строку давності: чи небезпечний Чорнобиль через три десятиліттяГолова Всеукраїнської екологічної ліги розповіла, наскільки зона ЧАЕС небезпечна сьогодні та що потрібно для реабілітації території.

Згідно з повідомленням, кращий ескізний проект скульптурної композиції вже було визначено. Переможцем відкритого конкурсу, який тривав з 10 березня по 1 червня поточного року, був обраний проект, наданий студією «ОМІ» - об'єднанням майстрів мистецтв України.

Біля центрального входу Чорнобильської АЕС перед адміністративно-побутовим корпусом №1 встановлять скульптуру героя-ліквідатора Олександру Лелеченку.
Ескізний проект скульптурної композиції герою-ліквідатору Лелеченку

Відзначимо, згідно з умовами, конкурсанти повинні були надати ескіз проекту, головними вимогами до якого були впізнаваність персони, легкість запам'ятовування, оригінальність архітектурно-скульптурної композиції, художньо-образна виразність, відповідність культурно-естетичним нормам і органічне розміщення пам'ятника в архітектурно-ландшафтної середовищі з урахуванням масштабу навколишньої забудови, стилістичних особливостей та її архітектурного вигляду.

Китайці мають намір побудувати сонячну електростанцію в ЧорнобиліСтворення в Чорнобилі електростанції потужністю 1 гігават має стартувати вже наступного року.

Як відомо, Олександр Лелеченко - працівник Чорнобильської АЕС, ліквідатор наслідків аварії, Герой України.

26 квітня 1986 року під час аварії на 4 блоці ЧАЕС Лелеченко спільно з оперативним персоналом електроцеху в умовах високих рівнів радіації організував термінові роботи щодо попередження вибуху турбогенераторів другої черги ЧАЕС.

Він одноосібно здійснив необхідні перемикання електролізної установки, запобігши тим самим подачу водню в машинний зал станції, на покрівлі якої була пожежа. Після цього відмовився від запропонованої медичної допомоги і залишився на робочому місці 27, 28 і 29 квітня, продовжував виконувати свої посадові обов'язки з ліквідації аварії на 4 енергоблоці і забезпечення безпечної експлуатації 1, 2 і 3 енергоблоків ЧАЕС.

Нагадаємо, китайці мають намір побудувати сонячну електростанцію в Чорнобилі.

А 26 травня 2016 року під час зустрічі з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС міський голова Запоріжжя Володимир Буряк запевнив, що в Запоріжжі буде встановлено пам'ятник Героям Чорнобиля. Подивимося, чи зможе чиновник виконати свою обіцянку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: