Пожежники, які гасили Чорнобильську АЕС, отримають довічні стипендії

Читать на русском
Порошенко підписав указ, яким призначив довічні державні стипендії 22 пожежникам в розмірі трьох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (4 800 гривень).

Президент України Петро Порошенко призначив довічні стипендії для пожежних, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Президента, передає «Слово і Діло».

Відзначається, що в гасінні пожежі на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС брали участь 65 працівників пожежної охорони органів внутрішніх справ, 6 з них в результаті радіоактивного опромінення, несумісного з життям, загинули. Інші 59 осіб отримали високі дози радіоактивного опромінення і стали інвалідами.

За 30 років після аварії померли 17 пожежнків, 5 осіб виїхали за межі України.

У 2006 році були засновані довічні державні стипендії для військовослужбовців, осіб рядового і молодшого начальницького складу органів внутрішніх справ України, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС та її охороні 26 квітня 1986 року і внаслідок значного радіоактивного опромінення отримали інвалідність.

Однак в список стипендіатів ні включені співробітники пожежної охорони органів внутрішніх справ.

У зв'язку з цим Порошенко підписав указ, яким призначив довічні державні стипендії 22 пожежним в розмірі трьох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (4 800 гривень).

Відзначимо, радіаційний фон на промисловому майданчику навколо зруйнованого четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС знизився вдвічі в результаті натягування арки в кінці 2016 року.

У вересні-жовтні 2017 року почнуться випробування нового сховища відпрацьованого ядерного палива в районі ЧАЕС, в ході яких буде використано реальне ядерне паливо. Повноцінна експлуатація почнеться в третьому кварталі 2018 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: