Правляча коаліція Фінляндії близька до розвалу

Читать на русском
Фінський прем'єр-міністр Юссі Халла-ахо був обраний лідером партії «Справжні фіни» на з'їзді 10 червня, а суперечки між політиками загострилися через імміграцію.

Фінський прем'єр-міністр Юссі Халла-ахо був обраний лідером партії «Справжні фіни» на з'їзді 10 червня, а суперечки між політиками загострилися через імміграцію.

Прем'єр-міністр Фінляндії Юха Сіпіля заявив, що його коаліція більше не в змозі мати справу з партією фінських євроскептиків, після того як ті вибрали на посаду глави партії прихильника жорсткої лінії щодо імміграції, пише «Слово і Діло».

Критики звинувачували Юссі Халла-ахо в розпалюванні ненависті за висловлювання, зроблені в його блозі на адресу ісламу і сомалійських мігрантів.   Обидва його партнера по правлячій коаліції заявили про відсутність необхідних умов для роботи з націоналістами. Опозиційні партії зажадали оголошення дострокових виборів, проте на цьому етапі їх проведення поки не планується.

Трипартійная коаліція прийшла до влади в 2015 році, що дозволило посісти друге місце партії «Справжні фіни» вперше увійти в уряд. В останні місяці популярність партії стала падати, і на партійному з'їзді в минулі вихідні посада її голови перейшла до Юссі Халла-ахо.

Відразу ж після обрання він заявив про необхідність більш агресивного підходу до політики партії щодо Євросоюзу та імміграції. Так, він поскаржився, що прем'єр Сіпіл не погодиться обрати більш тверду позицію в питанні міграції.

У свою чергу прем'єр-міністр заявив на прес-конференції, що два інших члена правлячої коаліції мають мало спільного з партією, очолюваною Халла-ахо.

Його союзник, лідер партії Національна коаліція і міністр фінансів Петтері ОРПО заявив, що політику «Справжніх фінів» важко прийняти.

Обидві партії почали пошуки нового партнера, який міг би приєднатися до правлячої коаліції, незважаючи на те, що опозиційні лідери заявили про необхідність провести дострокові вибори.

Нагадаємо, в квітні «Справжні фіни» програли на муніципальних виборах. Як повідомлялося, Фінляндія закликала збільшити оборонні бюджети європейських країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: