Реальна картина бідності, міграції і війни: чому в Україні роками відкладають перепис населення

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Після 2001 року кожна нова влада зволікає з проведенням всеукраїнського перепису населення. Нинішній мер зважився виправити ситуацію і заявив про намір КМДА провести перепис жителів Києва. Ініціативу Кличка можна тільки вітати, але значно більш логічно з його боку це виглядало б три роки тому.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Без аудиту. Чому важливо провести всеукраїнський перепис населення?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Кожна дія має свою цінність в потрібний момент. Проводити перепис потрібно було ще на початку його каденції на посаді мера і глави КМДА. Адже облік навантаження на інфраструктуру міста повинен був лягти в основу більшості тактичних рішень, які доводиться приймати столичній владі», - констатував Радчук.

Як уточнив експерт, востаннє масштабний соціолого-демографічний аудит проводився 2001 року, за результатами якого кількість українців сягала 48,5 мільйонів.

«Процедура перепису населення переносилася чотири рази. Останній раз – 2016 року, вже після подій Революції Гідності, анексії Криму і початку війни на Донбасі. Наступний перепис за найбільш оптимістичного сценарію відбудеться 2020 року», - зазначив фахівець.

За його словами, на неофіційному рівні міністри вказують на неможливість проведення перепису через брак коштів.

Особливості майбутнього перепису населення в УкраїніУ 2019 році в Україні може пройти перепис населення, на який планують виділити у 18 разів більше коштів, ніж у 2001-му.

«В уряді порадили органам держстатистики використовувати програмно-технічні засоби, закуплені для обробки матеріалів всеукраїнського перепису населення, для виконання поточних завдань. Це означає, що іще три роки влада планує використовувати застарілі статистичні дані для прийняття відповідальних рішень. Зокрема, мова й про успіх реформ. Більш складною ситуація виглядає з огляду на медичну і пенсійну реформи», - міркує політолог.

Експерт додав, що, за попередніми підрахунками віце-прем'єра, процедура перепису буде коштувати близько мільярда гривень з держбюджету.

«Поки в уряді будуть шукати кошти, Держстат готується проводити велике вибіркове дослідження. В цій ситуації є дві позиції. З одного боку, детальний всеукраїнський перепис може дати найбільш повну демографічну картину і можливість детально показати динаміку міграції населення як всередині країни, так і за кордон. З іншого боку, а чи є сенс в таких дослідженнях, враховуючи війну на Донбасі та Крим, який залишається під окупацією», - аналізує Радчук.

Експерт припустив, що за відстрочкою процедури всеукраїнського перепису може стояти політичний підтекст.

За останні роки відбулося так багато різних соціальних потрясінь, що оприлюднення результатів перепису може боляче вдарити по іміджу влади і викрити її не надто вдалі економічні й політичні рішення.

«Війна і економічна криза посилила міграційні тенденції, істотно змінила демографічну ситуацію, вплинула на здоров'я українців, тривалість життя, народжуваність», - підкреслив політичний експерт.

На його погляд, перш за все, перепис, може продемонструвати серйозні кризові явища в регіонах, селах і малих містах.

«Економічно активне населення намагається будь що виїхати із сільської місцевості, а літні люди часто доживають роки в злиднях. Тому питання об'єднання громад, успішне проведення децентралізації та адмінреформи може бути під серйозною загрозою», - вважає він.

За словами політолога, ризик для влади в тому, що перепис може виявити справжні масштаби війни та її наслідки.

«Якщо 2001 року демографічний перекіс в сторону збільшення жіночої частини населення становив трохи менше 3 мільйонів осіб, то зараз ситуація може бути значно тривожнішою», - констатував Радчук.

Також, як вважає фахівець, перепис населення важливий з урахуванням проведення пенсійної реформи.

«Перш за все, мова про встановлення межі податкового навантаження на працюючих українців. Планування витрат на соціальні потреби також неможливо без урахування соціально-демографічних показників», - зазначив політолог.

«Але найбільш тривожним у цій ситуації виглядає те, що соціологи ще до проведення перепису відзначають: слід очікувати шокуючих результатів. Перш за все, в частині суттєвого скорочення чисельності населення порівняно з 2001 роком», - резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Без аудиту. Чому важливо провести всеукраїнський перепис населення?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: