Вибори у Британії і відставка Мей: чи є шанс обійтися без «катаклізмів» після терактів і Brexit

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Після серії терактів у Манчестері й Лондоні ситуація в Британії складна, але радикального сценарію, який би загрожував відставкою прем'єр-міністра країни Терези Мей, розглядати не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, прогнозуючирезультати і наслідки позачергових виборів до парламенту Великобританії, які відбудуться 8 червня.

«Нинішній британський уряд багато в чому асоціюється з негативними моментами, що спрацювали не на користь Мей. Значна кількість британців незадоволені через Brexit, проблемні переговори країни з ЄС, взаємні докори і виставлення рахунків одне одному політичними силами. Додатковий негатив уряду принесли теракти», - міркує експерт.

Водночас, на його думку, після виборів посилення опозиції малоймовірне.

«Зміна уряду – питання проблематичне. Складність у тому, що все може визначитися в останній момент. Як правило, за такого розкладу, як у Британії, виборці можуть визначатися зі своїм рішенням на місці, на виборчій дільниці або трохи заздалегідь. Тому можливі варіанти підсумків і в той, і в інший бік. Хоча вибори у Франції показали, що здоровий глузд усе-таки переважає. Тому у Британії є шанс обійтися без радикальних змін», - аналізує Пашков.

Територія війни: тактика терору ІД і наслідки теракту для британського урядуВійськовий експерт оцінив, чи могли сили безпеки Британії запобігти теракту в Манчестері , і розповів про тактику, яку обрали ісламісти.

За словами експерта, для України важлива стабільність західного блоку, яка залежить, в тому числі, і від результату британських виборів.

«Британія – традиційний союзник США. Те, що зараз відбувається в Штатах, може бути критичним для президента Трампа. Він налаштував проти себе ЗМІ, спецслужби, істеблішмент. Вже говорять про імпічмент йому. Внутрішньополітична ситуація там складна і послаблює роль США в сучасному світі. Паралельно слабшає Британія. А в підсумку це може мати негативні наслідки для України», - проаналізував Михайло Пашков.

Нагадаємо, у Великобританії існує мажоритарна система парламентських виборів – всі члени нижньої палати парламенту – Палати громад обираються в одномандатних округах в один тур.

Раніше повідомлялося, що за останні кілька місяців у Британії сталися три великі теракти. Лідер британської опозиції Джеремі Корбін закликав Мей піти у відставку з поста прем'єр-міністра після терактів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: