Територія війни: тактика терору ІД і наслідки теракту для британського уряду

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Передбачити всі ситуації неможливо, але зазвичай на таких масштабних заходах доволі часто порушуються заходи безпеки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов, оцінюючи теракт у Манчестері, внаслідок якого загинули 22 людини і 59 отримали поранення.

Теракт без відповідальності

«Спецслужби Великобританії могли припуститися прорахунку. Адже в Британії давно не було подібних терактів. Але більш важливо в цій ситуації оцінити, наскільки нестандартні методи зараз застосовують ісламісти для організації терактів. Приміром, у Ніцці, коли вантажівка врізалася в натовп», - підкреслив фахівець.

Військовий зазначив, що передбачити всі випадки неможливо.

«Британські спецслужби, можливо, не зробили належних висновків з подібних інцидентів, що мали місце в континентальній Європі. При цьому не виключено, що ІДІЛ звернув увагу на Британію. Тому маємо такий результат», - пояснює військовий експерт.

Удар нижче пояса: наслідки для Мей

На його переконання, теракт в Британії загрожує наслідками для прем'єр-міністра країни Терези Мей.

«Опозиція може звинуватити її в нездатності захистити громадян Великобританії від терористів. Для опозиційних партій теракт може стати інструментом тиску на главу уряду Британії», - припустив фахівець.

За його словами, перед Мей зараз стоїть завдання переформатувати британський парламент.

«Вона спеціально пішла на дострокові вибори, щоб переформатувати парламент у своїх інтересах, тому що її партія має там не дуже хороші позиції. І теракт буквально напередодні виборів – удар нижче пояса. Можуть лунати звинувачення, що це керівництво не може захистити країну», - говорить Жданов.

«Пояс шахіда»: ІДІЛ і спорідненість з «Аль-Каїдою»

«Смертники активно використовувалися у війні в Іраку. Починала з цього «Аль-Каїда» наприкінці 80-их – на початку 90-их. Тоді був розроблений «пояс шахіда», який не розряджається. Якщо його надягнули на людину і привели пристрій у стан готовності, зняти його без вибуху вже неможливо», - розповідає військовий фахівець.

За його словами, зараз терористи повернулися до цієї тактики.

Експерт пояснив, чому ісламісти тероризують ЄвропуПолітолог поділився міркуваннями щодо низки терактів, які відбулися протягом останнього часу у Франції та Німеччині.

«Майже неможливо вирахувати людину з «поясом-шахіда» або саморобним вибуховим пристроєм, як у цьому разі. Знайти смертника дуже важко, особливо в натовпі», - пояснює військовий.

Експерт підкреслив, що це дуже зручна тактика для терористичних організацій.

«Скільки таких людей буде заслано? Хто з них зможе дійти до мети? Після терактів у Європі приватні агентства, які охороняють супермаркети, торгові центри, магазини, при вході перевіряють відвідувачів детекторами і металошукачами. На жаль, світ живе в умовах терористичної війни. Кількість терактів і методи їх проведення, свідчать, що це саме війна», - резюмував Олег Жданов.

Теракт у Манчестері — найбільший після атаки в центрі Лондона в липні 2005 року, коли загинули 56 людей, і другий теракт в Британії з початку 2017 року.

За інформацією видання SITE, що займається моніторингом діяльності ісламістів, у своїх соцмережах Ісламська держава вказала, що виконавець теракту був «солдатом халіфату».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: