Українська система охорони здоров'я – спадщина «совка»: хто і чому блокує медреформу

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Реформування медичної галузі блокується на політичному рівні. Завдання Юлії Тимошенко та її команди – перевибори за будь-яку ціну. Тому фракція «Батьківщина», яка перебуває в агресивній опозиції до чинної влади, робить усе, щоб загальмувати реформи. Крім того, є окремі депутатські групи і парламентарії, які заробляють на деградації медичної системи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи хід впровадження медичної реформи і гальмування з ухваленням відповідних законопроектів.

«Суть медичної реформи – оптимізація коштів, які виділяє країна на медичне обслуговування населення. Адже насправді українці не мають безкоштовної медицини, хоч на неї виділяються мільярди гривень. Будь-які зміни ведуть до скорочення фінансових потоків, тому логічно, що їм чиниться опір. У парламентському комітеті з охорони здоров’я присутні серйозні лобісти.», - наголосив аналітик.

Сьогоднішній стан медицини вигідний тим, хто заробляє на ньому. Однак політики, які стверджують, що медична реформа розвалить усю галузь, мовчать про те, що система вже давно розвалена, а в тій же Донецькій області за чверть століття незалежності п'ята частина населення просто зникла.

Аналітик підкреслив, що державні кошти, закладені в бюджет на потреби медицини, зараз фактично використовуються в інтересах приватного бізнесу.

«Система давно розвалена. Індикатором ефективності досі було ліжко-місце. Україна – перша у світі за кількістю ліжко-місць. Але чи враховано стан цих місць і приміщень, у яких вони розташовані? Суть медичної реформи в тому, що лікарня отримуватиме стільки, скільки пацієнтів у ній насправді обслуговуються, а не за числом ліжко-місць», - пояснив експерт.

Спеціаліст нагадав, що чинна система медичного забезпечення будувалася ще за СРСР, але відтоді час пішов уперед. «Наразі маємо ситуацію, коли медична система не оптимізована до існуючих реалій. Подекуди доведеться зменшувати кількість лікарень, а десь навпаки – їх має бути більше. Десь доведеться звільняти лікарів, оптимізувати госпітальні округи», - підкреслив Краснопьоров.

Перші кроки медичної реформи: як оцінюють роботу МОЗ українці?Майже половина українців вважають, що якість медичних послуг у державних закладах охорони здоров’я за останній рік погіршилась, іще третина – що вона залишилась незмінною.

За його словами, склалися умови, коли потрібно надавати людям якісні медичні послуги з обмеженими фінансовими ресурсами.

«В ідеалі потрібно йти шляхом лібералізації, запровадження приватного медичного страхування. Але в нашій країні зараз жодну революційну реформу не проведеш. Хоча б оптимізувати бюджетні грошові потоки і зробити перші реформаторські кроки, запровадити зміни хоча б у межах існуючої Конституції. Якщо зараз спостерігаємо блокування трибуни і заяви про тотальну «зраду», то можна уявити, що почалося б у Раді, якби було внесено проект закону про страхову медицину чи збільшення обсягів приватних послуг. З існуючим станом нашої політичної культури і політичної еліти – революційних змін ми не побачимо», - проаналізував Валентин Краснопьоров.

Детальніше про те, як українські чиновники намагалися змінити систему охорони здоров’я, – у матеріалі «Як політики домагаються прийняття медреформи. Огляд обіцянок».

Чи підтримують українці ініціативи уряду – «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Перші кроки медичної реформи. Як оцінюють роботу МОЗ звичайні українці?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: