Боргові розрахунки і другий виток загострення з «Газпромом»: подальші ризики для «Нафтогазу» в суді

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

У контракті прописано, що Стокгольмський арбітраж є органом вирішення спору. «Газпром» має дуже маленьке поле для маневру, аби не виконувати рішення суду. Це зафіксовано в контракті.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів провідний експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко, оцінюючи подальші перспективи України у Стокгольмському суді.

«Зміни, які поки винесені судом, – на нашу користь. Усі положення вирішені так само, як вирішувалися для європейських суб'єктів. Справа в тому, що європейські контрагенти «Газпрому» з аналогічних питань судилися з РФ близько чотирьох років тому. Тоді виграш був за ними. Приблизно на таких самих підходах відбувається і суд з «Нафтогазом». Де-факто це означає, що принаймні на ринку газу нас сприймають як європейську країну. Це вже непогано», - міркує Дяченко.

На його переконання, наразі головне питання стосується фінансових аспектів.

«Позитивно, що зняли претензії за правилом «бери або плати», але перегляд ціни газу мав відбутися з 2008 року, а не з 2014-го. У контракті зазначено ціна переглядається після кризових явищ, а саме 2008 року була фінансова криза була. і були всі підстави переглянути ціну 2008 року», - вважає експерт.

Стокгольмський арбітраж: що вирішив суд за газовим контрактом і чому Україні рано радітиЧлен Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій пояснив, що означає проміжне рішення стокгольмського арбітражу за першим позовом «Нафтогазу» та «Газпрому» і чи справді це перемога України.

«Очевидно, що рішення ухвалили таким чином, щоб боргові розрахунки сторін звести до мінімуму, щоб претензії були збалансовані», - додав він.

За його словами, зараз для «Нафтогазу» все залежатиме від конкретної ціни і того, яким чином вона буде визначена.

«Частина боргу буде перераховуватися, виходячи з формули нової ціни. З 2014 року контракти будуть перераховуватися. Суд може визначити принципи, а потім надати їх на двостороннє погодження з «Газпромом». В такому разі це буде негативне рішення для «Нафтогазу», оскільки за нинішніх умов домовитися з «Газпромом» практично неможливо. Буде другий виток загострення. Інший варіант – суд все ж сам визначить ціну газу», - проаналізував Сергій Дяченко.

Додамо, що«Газпром» звинуватив «Нафтогаз» у «публічній маніпуляції» щодо попереднього рішення Стокгольмського арбітражу і заявив, що суд не скасовував принцип «бери або плати».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: