Україна кримінальна: про роль війни, безконтрольний обіг зброї та зростання злочинності

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Загалом криміногенна ситуація в країні не погіршується катастрофічно. Незважаючи на критику, поліція до певної міри все ж стримує рівень злочинності. Однак гостро необхідні системні дії держави щодо наведення ладу в цій сфері.

Про це у коментарі «Слову і Ділу» розповів директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, оцінюючи криміногенну ситуацію в країні на тлі останніх резонансних замахів на життя в столиці.

«Статистика демонструє певні коливання. Від початку 2014-го до початку 2016 року спостерігалося стрибкоподібне зростання насильницької злочинності. Потім відбулося певне вирівнювання. Тож на Сомалі Україна поки не перетворюється. Однак проблема в тому, що кількісні показники насильницької злочинності хоч і не зростають, але й скорочуватися не будуть. Від убивств, розбою і грабежів ми не позбулися», - констатував експерт.

На його погляд, причин цього декілька.

«По-перше, свій відбиток накладає війна, в якій живе суспільство. Люди з нестійкою психікою і зброєю в руках, навчені стріляти, повернулися з війни, але бажання стріляти за межами АТО не зникло. По-друге, надзвичайно велика кількість зброї надійшла із зони АТО, при тому не лише стрілецька, але й гранатомети, вибухівка. Нарешті, головний фактор - те, що все абсолютно безконтрольно», - міркує Хавронюк.

Кримінальні авторитети і ФСБ почуваються в Україні як удома: «російський слід» в замаху на ОсмаєваЮрист, експерт-кримінолог оцінила замах на чеченського добровольця Адама Осмаєва і його дружину.

За його словами, держава за три роки війни так і не запропонувала програму, яка б дала змогу припинити безконтрольний обіг зброї.

«Немає ані програми на рівні прокуратури чи МВС, ані відповідних законопроектів, хоч правоохоронці зобов'язані пропонувати шляхи подолання цієї проблеми», - підкреслив він.

Крім того, складність ще й у тому, що між правоохоронцями не розподілені функції з розкриття і розслідування різних видів злочинів.

«Один і той же слідчий може розслідувати і комп'ютерні злочини, і вбивства. Так не повинно бути», - зазначив фахівець.

«Починати слід із концептуальної програми зменшення злочинності в Україні, в рамках якої для кожного типу і виду злочинів повинні бути визначені невідкладні заходи», - резюмував Микола Хавронюк.

Нагадаємо, ще три роки тому міністр внутрішніх справ Арсен Аваков обіцяв, що ситуація з проявами сепаратизму на Сході буде стабілізована, однак не зміг знайти шляхи стабілізації ситуації. Обіцянка отримала статус «не виконано». Загальний показник рівня відповідальності політика - 50%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: