У багатьох країнах світу режим, який існує в Україні, назвали б диктатурою

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Варто уточнити, що слід розуміти під диктатурою, – одноосібну владу Президента чи його домінування в політичній системі. Адже не секрет, що фактичні повноваження глави української держави значно ширші за те, що записано в нашій Конституції.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Петро Олещук, оцінюючи заяву заступника міністра з питань окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгія Туки про те, що в Україні потрібно встановити диктатуру, оскільки нинішній політичний устрій не може вивести країну з кризи.

«Президент має найбільшу фракцію в парламенті, фактично його ставленик - прем'єр-міністр. Президент має контроль над більшістю міністерств, а інший суб'єкт коаліції - «Народний фронт», сильно залежить від Порошенка, його оточення і працює фактично в єдності з БПП. Сильний вплив Президента і на правоохоронну систему. Генпрокурор – кум Порошенка і зайняв це крісло за його протекцією», - міркує Олещук.

Стало відомо, скільки поїздок і зустрічей провів Порошенко за рік7 червня – третя річниця інавгурації Петра Порошенка: «Слово і Діло» проаналізувало публічну активність глави держави в Україні та за її межами.

Як підкреслив експерт, є низка механізмів, через які Президент впливає і на місцеві влади.

«Крім того, існують військово-цивільні адміністрації, які дають змогу Президенту повністю контролювати всю місцеву вертикаль влади у прифронтовій зоні та скасовувати існування місцевого самоврядування», - додав він.

На його думку, ситуація загалом така, що повноважень як формальних, так і неформальних у Президента Порошенка більш ніж достатньо.

У багатьох країнах світу той режим, який існує у нас, могли б назвати диктатурою.

«Нинішній лад повністю суперечить ідеї «стримувань і противаг», яка закладена в Конституції більшості європейських і північноамериканських держав», - зазначив політолог.

«При цьому ефективність влади залишає багато питань. Що заважає наводити лад у державних структурах, боротися з корупцією? Відсутність законодавства чи брак політичної волі? Президент має серйозний вплив на правоохоронні органи. Що заважає за допомогою цього важеля дати суспільству відповідь на питання, пов'язані з найбільш резонансними злочинами, що скоєні в Україні за останні роки?», - аналізує політичний експерт.

За його словами, сама по собі диктатура нічого не вирішить.

«У нас є певна міфологізація понять у тому сенсі, що демократія – завжди безлад, а диктатура – порядок. Це не так. Диктатура в більшості країн – такий же безлад, але за який ніхто відповідальності не несе. У цьому й відмінність. Сила влади залежить не від того, чи є вона диктаторською, а від того, наскільки відлагоджений державний механізм і як кожен його елемент виконує свої функції», - резюмував Петро Олещук.

Детальніше про міжнародну і внутрішньополітичну діяльність Президента – за посиланням.

Напередодні, аналітики порталу «Слово і Діло» з'ясували, яку частину програмних обіцянок Порошенко виконав за три роки на посаді Президента.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: