Стало відомо, за що Катар заплатив терористам мільярд доларів

Читать на русском
Мільярдний викуп, за даними співрозмовників видання, і став причиною, через яку вісім країн Перської затоки оголосили про розрив дипвідносин з Катаром.

Влада Катару заплатила терористам, пов'язаним з «Аль-Каїдою», викуп 1 млрд доларів за звільнення членів королівської сім'ї та військовослужбовців.

Про це повідомляє The Financial Times, передає «Слово і Діло».

Члени королівської сім'ї були захоплені в заручники під час полювання на соколів на півдні Іраку. Тоді в руки бойовиків потрапили загалом 26 осіб. Близько 50 катарських військовослужбовців, за даними видання, було захоплено в полон у Сирії.

Близько 700 мільйонів доларів, повідомили джерела видання, було виплачено за звільнення заручників високопоставленим співробітникам іранських спецслужб і командирам шиїтських воєнізованих підрозділів, підтримуваних Тегераном. Решту суми отримали сирійські бойовики, пов'язані з «Аль-Каїдою».

WikiLeaks, у свою чергу, стверджує, що влада США знала про те, що Катар надає «фінансову і логістичну допомогу» терористичним угрупованням, що діють в регіоні, включаючи «Ісламську державу». Про це, зокрема, йдеться в листі Гілларі Клінтон, фрагмент якого опубліковано в твітері WikiLeaks. Дата складання листа не уточнюється.

Мільярдний викуп, за даними співрозмовників видання, і став причиною, через яку вісім країн Перської затоки оголосили про розрив дипвідносин з Катаром, звинувативши його в підтримці тероризму і зв'язках з Іраном.

Також три країни оголосили про припинення авіасполучення з Катаром.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: