Перевірка е-декларацій: який механізм допоможе розкрити доходи топ-чиновників

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Зараз перевірка е-декларацій – суцільне поле для спекуляцій. Корінь проблеми в концептуальній зміні підходу до перевірки фінансових даних політиків і чиновників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи інформацію про те, що НАЗК втретє не змогло схвалити висновок щодо декларації прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

«У нас декларантів – більше мільйона. Жоден орган не зможе у повній мірі фахово перевірити такий масив, навіть якщо матиме відповідне фінансове забезпечення. Тому потрібно формувати базу даних е-декларацій. Другий аспект – частина цих декларацій має перевірятися у певний спосіб», - міркує Дуда.

За його словами, насамперед варто розробити програмне забезпечення, яке буде автоматично виявляти неправильне співвідношення доходів і видатків декларанта.

Заможні та непокарані: чому НАЗК стало антигероєм новинЕксперт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» оцінив ситуацію з перевіркою дкларацій та пояснив, чому гальмується процес.

«Крім того, має провадитися вибіркова перевірка декларацій, насамперед щодо політичних посад, чиновників категорії «А» і, можливо, окремих груп держслужбовців категорії «Б». Перелік осіб, які підлягають обов'язковій вибірковій перевірці, треба визначати постановою Кабміну чи законом, внісши туди корупціогенні посади. До них насамперед належать особи, які підписують фінансові документи», - пояснює спеціаліст.

Експерт уточнив, що цей перелік може охоплювати щонайбільше кілька тисяч осіб.

«В такому разі у нас з'явиться шанс якісно перевіряти е-декларації. Інакше постійно матимемо ситуацію нелегітимної вибірковості. Фактично у цьому величезному масиві все зведеться до того, що нікого перевіряти не будуть. Зараз це суцільне поле для спекуляцій», - проаналізував Андрій Дуда.

Наприкінці березня Володимир Гройсман подав е-декларацію за 2016 рік, згідно з якою, заробітна плата прем'єра в минулому році склала 281 тисячу гривень.

Нагадаємо, 10 травня цього року співробітники НАЗК відповіли на запит журналістів «Слова і Діла» щодо кількості перевірених декларацій. За їхньою інформацією, протягом 2015 і 2016 років не перевірено жодної декларації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: