Заможні та непокарані: чому НАЗК стало антигероєм новин

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Серед повноважень Нацагентства з питань запобігання корупції - перевірка статків чиновників аж до найвищого рівня, зокрема й Президента України. Від цього слід відштовхуватися в пошуку відповіді на питання, чому НАЗК, яке повинно було почати ефективну роботу ще 2015 року, за два роки так і не працює.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Гліб Каневський, оцінюючи ситуацію з перевіркою електронних декларацій і звинувачення заступника голови НАЗК Руслана Радецького на адресу керівника органу Наталії Корчак у блокуванні перевірки електронних декларацій чиновників.

«НАЗК - основний антикорупційний орган, наділений повноваженнями з протидії корупції на всіх рівнях, аж до рівня глави держави. Від цього слід відштовхуватися в пошуку відповіді на питання, чому НАЗК, яке мало почати ефективну роботу ще 2015 року, досі не працює», - зазначив Каневський.

На його думку, на це впливає низка факторів.

«По-перше, різні політичні сили намагаються перетягнути на себе вплив на членів НАЗК, Корчак та її заступників. По-друге, низка органів влади, які перебувають під політичним впливом, не співпрацюють з НАЗК, не передують агентству доступ до реєстрів, блокують роботу його сайту, пропонують різноманітні ініціативи, щоб обмежити вплив НАЗК», - пояснює Каневський.

Платити всім: навіщо державі загальне декларування доходів громадян?Уряд вкотре запропонує усім громадянам задекларувати їхні доходи. Який характер має нова урядова ініціатива, і як цю новину сприймуть пересічні українці?

Третій фактор, за його словами, стосується самої структури агентства.

«НАЗК - колегіальний орган, але проблема в тому, що члени НАЗК не знайшли спільної мови і тепер фактично в публічному просторі воюють одне з одним. Там кожен «сам собі голова», - підкреслив експерт.

На його переконання, через сукупність цих факторів НАЗК втратило комунікацію з активною частиною громадськості і медіа.

НАЗК фактично стало антигероєм новин. Це справедливо, адже агентство дійсно не справляється зі своїми функціями.

За словами політолога, справа не тільки в деклараціях.

«НАЗК також має перевіряти чиновників на конфлікт інтересів, уповноважене складати протоколи і відправляти в суд, якщо необхідно когось притягнути до відповідальності. Але хіба ми чули про гучні справи по конфліктах інтересів? НАЗК і на цьому напрямку не справляється з обов'язками. Так само складається ситуація з перевіркою законності держфінансування партій. Скільки було резонансних розслідувань, які доводили, що в тій чи іншій партії існують «мертві душі»? Однак реакції НАЗК так і не було, як і притягнення до відповідальності партій, які з порушеннями отримують гроші з держбюджету», - проаналізував ситуацію Гліб Каневський.

Раніше співробітники НАЗК відповіли на запит журналістів «Слова і Діла» щодо кількості перевірених декларацій. За їхньою інформацією, протягом 2015 і 2016 років не перевірено жодної декларації.

ЗМІ повідомляють, що НАЗК лише почало перевірку 96 декларантів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: