СБУ встановила, що провайдер Wnet діяв в інтересах ФСБ РФ

Читать на русском
В Україні серед клієнтів компанії були, зокрема, державні установи, міжнародні організації і великі банківські установи.

Служба безпеки викрила механізм незаконної маршрутизації інтернет-провайдером Wnet трафіку на тимчасово окупований Крим в інтересах російських спецслужб.

Про це повідомили в пресс-службі СБУ, передає «Слово і Діло».

Як повідомляється, правоохоронці встановили, що сегмент мережі та телекомунікаційне обладнання компанії її власники передали фіктивній комерційній структурі, контроль над якою отримала ФСБ РФ. Після цього російська спецслужба встановила на телекомобладнання власні технічні спецзасоби.

«Незважаючи на це, власники українського провайдера продовжували маршрутизацію трафіку до точки доступу в Сімферополі. За інформацією спецслужби, через незаконну маршрутизацію трафіку в анексований Крим ФСБ РФ планувала отримати доступ і знімати інформацію з українського сегмента мережі провайдера», - розповіли у СБУ.

Наголошується, що в Україні серед клієнтів компанії були, зокрема, державні установи, міжнародні організації і великі банківські установи.

Mail.ru згортає підрозділи в УкраїніГенеральний директор Mail.Ru заявив, що всім членам «української команди» запропонували роботу в російських офісах компанії.

Співробітники СБ України також встановили, що завдяки трафіку, отриманому від українського провайдера через магістральний канал, послуги доступу в інтернет отримували ФСБ в Криму, Воєнтелеком РФ і псевдодержавні підприємства зв'язку.

«Під час проведення слідчих дій в офісі провайдера співробітники спецслужби вилучили телекомунікаційне обладнання та документацію, що підтверджують незаконну маршрутизацію трафіку на тимчасово окуповану територію АР Крим та контроль за його поширенням ФСБ РФ», - додали у відомстві.

Досудове слідство проводиться в рамках відкритого кримінального провадження за ч. 3 ст. 110-2 КК України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Нагадаємо, що раніше СБУ підтвердила, що проводить санкціоновані обшуки в офісі інтернет-провайдера Wnet.

Раніше СБУ навідалася з перевірками до київського та одеського офісів «Яндекс Україна». Як зазначив голово СБУ, під час обшуків було знайдено багато цікавого, пов'язаного з Росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: