Петренко повідомив, хто керував окупацією Криму в 2014 році

Читать на русском
Міністр юстиції Павло Петренко назвав імена чиновників, які керували окупацією Криму Росією в 2014 році.
Павло Петренко

Міністерство юстиції заявляє, що колишній «міністр державної безпеки» невизнаної Придністровської Молдавської республіки Володимир Антюфеєв безпосередньо керував заходами щодо окупації Росією Криму в 2014 році.

Про це на прес-конференції сказав міністр юстиції Павло Петренко, передає «Слово і Діло».

Петренко: якщо Росія істерить з приводу чергових санкцій, отже вони ефективніМіністр зазначив, що скарга Росії до СОТ отримає належну юридичну оцінку з боку України, так само як і від членів міжнародної організації.

Міністр повідомив, що Україна передала до Європейського суду з прав людини докази причетності Росії до окупації Криму в лютому - березні 2014 року.

Зокрема, встановлені прізвища посадових осіб, які координували і проводили заходи по захопленню півострова.

У Росії зменшилася кількість прибічників анексії КримуУ Росії зменшилася кількість громадян – прихильників анексії Кримського півострова і Донбасу.

Так, Мін'юст встановив, що координував операцію міністр оборони РФ Сергій Шойгу, його заступники Микола Панков і Дмитро Булгаков, начальник Генштабу Валерій Герасимов та інші військові чиновники.

«Керування всіма заходами, які відбувалися на території АРК, в тому числі й проросійськими організаціями, взаємодією з так званою «самообороною» здійснював Антюфеєв В.Ю. - колишній «міністр безпеки» самопроголошеної ПМР», - сказав Петренко.

За його даними, Антюфеєв - кадровий російський військовий, на даний момент займає посаду «віце-прем'єра» самопроголошеної «Донецької народної республіки».

Мін'юст також встановив хронологію захоплення Криму Росією. Зокрема, відкрите захоплення українських військових частин кадровими російськими військовими почалося з 19 березня 2014 року.

Нагадаємо, що Європейський суд з прав людини визнав прийнятність першого позову України до Російської Федерації за дії Москви в Криму в 2014 році.

Відзначимо, 15 липня 2016 року Петренко заявив, що Україна подасть позов до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти Росії про заборону Меджлісу кримськотатарського народу в вересні 2016 року. Але політик так і не зміг виконати свою обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: