«Полювання» на податківців часів Януковича: як працювали злочинні податкові схеми

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Суди у нас настільки «гуманні», що значна частина шахраїв уже на волі. Тому питання: чи буде цей процес завершений позитивно в контексті того, що проти них не тільки буде порушено кримінальну справу, але й ці справи будуть доведені в судах до логічного завершення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, оцінюючи результати масштабних обшуків у податківців і затримання 24 екс-керівників податкових органів України.

«Була системна корупція: в кожному органі, в кожному районному відділі податкової людина, поставлена Януковичем, керувала схемами з відмивання коштів від продажу фіктивного податкового кредиту, займалася наданням фіктивних послуг, здійснювала іншу протиправну діяльність, спрямовану на те, щоб не платити податки», - розповідає експерт.

Масові затримання екс-податківців: кого і за що заарештували, а кого – відпустилиОперативна ситуація з масовими затриманнями колишніх податківців: кого залишили під арештом, а кого випустили і на яких умовах? Інфографіка від «Слова і Діла».

«Це ті люди, які виявляли компанії, що не мали «даху», і закривали їх. Для цього у податкової є всі необхідні інструменти», - зазначив Несходовський.

«Закривалися очі та не проводилася перевірка компаній, які надавали фіктивні послуги. Наприклад, якщо потрібно оформити певним чином товар, щоб не платити податок на прибуток, збільшити витрати, то виписували довідки про витрати. Ці витрати ніхто не перевіряв, тому що всі знали, чиї вони», - пояснює він.

Крім того, додав експерт, виписували кредити, надаючи можливість компаніям, які перераховують кошти, платити менше податку на додану вартість.

«Але самі вони, хоч за законом і повинні були заплатити ПДВ у держбюджет - ПДВ не платили. Таким чином, бюджет втрачав від 40 до 60 мільярдів гривень на рік. Такі схеми за три роки завдали державі збитків близько 95 млрд. гривень», - резюмував Ілля Несходовський.

Як відомо, правоохоронні структури провели масштабну спецоперацію в 15 обласних управліннях колишнього Міністерства доходів.

Детальніше про спецоперації – в матеріалі «Масові затримання екс-податківців. Кого і за що заарештували, а кого – відпустили».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: