Позов за $3 млрд: чи доведеться повертати і які зустрічні вимоги має висувати Україна

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Росія винна Україні у десять разів більше, тому судовий процес повинен тривати. І буде дуже нерозумним повертати РФ цей сумнівний борг.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи рішення суду Лондона, який призупинив попередній вердикт про виплату Україною «боргу Януковича» РФ.

«І навіть якщо Україна таки програє суперечку за $3 млрд, то повинна отримати $30 млрд за Донбас і Крим. Нам необхідно судитися й домагатися, щоб РФ за нашим позовом віддавала те, що винна, а це в десять разів більше. Потім мусить бути взаємозалік за мінусом цих $3 млрд. В результаті Росія повинна повернути нашій державі $27 млрд. Це єдино правильне рішення», - констатував Савченко.

За його словами, судовий процес з РФ із цього питання може затягнутися на 5-6 років.

«За міжнародними позовами це поширена практика. Швидкого рішення не буде», - додав він.

«Свого часу поляки були винні кредиторам понад $100 млрд – і нічого нікому не повернули. При цьому ніхто не вважає, що ця держава не здатна віддавати борги, і не апелює до її кредитних рейтингів. Навпаки, така жорстка позиція викликає повагу. Зараз апеляції до аргументів щодо повернення боргу через кредитні рейтинги - це наслідок російської пропаганди. Гроші, які були отримані від РФ, - сумнівний борг. Україна не повинна за це платити. Це правильна позиція нормальної держави, якщо вона не хоче мати вигляд слабкої», - пояснив Савченко.

У Мін'юсті обіцяють, що Україна домагатиметься від Російської Федерації компенсації збитків, завданих нашим інфраструктурним об'єктам на сході країни.

Зараз суд взяв до розгляду апеляцію України, але, за попереднім рішенням Лондонського суду, Україна повинна виплатити РФ тримільярдний борг.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: