Нокдауни і перемоги: чи є за що сказати «спасибі» столичному мерові?

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Під час останньої кампанії з обрання мера столиці Віталій Кличко акцентував на тому, що багато часу прожив у Європі, в Німеччині, і запевняв, що йому під силу зробити з Києва справжнє європейське місто. На жаль, Європа настільки швидко до Києва не прийшла, але, що більш важливо, ми все ж рухаємося від «совка».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт у сфері девелопменту Олег Приходько, підбиваючи підсумки третьої річниці перебування Віталія Кличка на посаді міського голови Києва.

Три роки у владі

«Про нинішнього мера кажуть різне, але все ж ці три роки можна занести в актив Віталієві Кличку. Так, нам хотілося більшого, більш стрімких змін на краще, швидшого зростання комфортності й безпеки життя в столиці», - міркує Приходько.

Однак, нагадав він, управління багатомільйонним містом не залежить лише від однієї людини.

«Структура управління столицею, бюджетом, комунальним господарством не реформуються за помахом чарівної палички. Єдиний шлях – злагоджена копітка робота мера і всього міського чиновницького апарату», - говорить фахівець.

За три роки зміни відбулися, насамперед, у тих сферах, де не потрібні масштабні інвестиції. Робилося те, що можна було зробити за відносно короткий термін.

«Один із перших реалізованих проектів – комплексна реконструкція Поштової площі. Саме в комплексі, а не тільки як розв'язки для автотранспорту. Вийшло дещо не по-європейському, але точно краще, ніж було. У травні 2017 року відбулося повторне відкриття площі. Хотілося б, щоб третього відкриття не було», - зауважив Приходько, зазначивши, що схожа ситуація мала місце з відкриттям парку «Наталка» на Оболоні.

«Я став сніг ненавидіти, тому що його треба прибирати, і дуже швидко»

«Щозими всі кияни згадують мера і його комунальне господарство у дні снігопадів. Прибирання снігу з київських вулиць – це завжди понад 90 відсотків критики і емоцій на адресу столичного голови», - підкреслив експерт.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв відкрити відреконструйовану Поштову площу у травні 2017 рокуСказано 25 листопада 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

На його погляд, попри окремі казуси, ситуація у цій сфері за підсумками зими 2016/2017 покращилася.

«Хоча часом «зима приходила раптово», але, за великим рахунком, дорожні служби зі своїм завданням впоралися, незважаючи на той технічний арсенал, який був у них в розпорядженні», - вважає Олег Приходько.

«Спасибі меру»

«Однозначно «спасибі» столичній влади варто сказати за збереження і реконструкцію кінотеатру «Жовтень», - констатував фахівець.

«Були припущення, що хтось вирішив через пожежу провести відчуження комунальної власності, й на місці кінотеатру з'явиться житловий будинок чи торгово-офісний центр. Проте за участю Кличка кінотеатр «повернули до життя», - зазначив він.

На його погляд, до досягнень можна віднести і те, що саме ця влада поставила крапку в історії з «Еліта Центр».

«Еліта Центр» - складна проблема міста, пов'язана з великою кількістю сімей та їхніх доль. Дуже довго і складно, але проблема вирішилася, постраждалі від афери забезпечені житлом», - говорить експерт.

Відкриття велотреку

«Із, здавалося б, простого й очевидного – багато робиться для популяризації велоруху в столиці. Відкриття велотреку, велодоріжок між районами міста, акції для велосипедистів – це найбільш масштабні дії в інтересах велолюбителів за весь час існування столиці», - зазначив фахівець.

Нокдаун для Кличка або «Щоб холодна вода перетворилася в гарячу, її треба підігріти»

На його думку, щорічне відключення гарячої води – проблема, з якою Кличкові так і не вдалося впоратися.

«Мер робив заяви із цього приводу, але відключення тривають. Ніяк не дійдуть до спільного знаменника влада столиці, «Київенерго», постачальники газу та інші задіяні в процесі структури. Постраждалими ж виявляються ті з киян, хто не може дозволити собі встановити електричні водонагрівачі», - міркує Приходько.

Експерт відзначив також ініціативу щодо забезпечення міста якісною питною водою.

«Мер презентував перший етап проекту «Питна вода з-під крана», що стартував на Оболоні. Це важливо для здоров'я киян. На жаль, відтоді минуло два роки, і все якось затихло», - додав він.

Вічна битва з МАФами

«Не можна не згадати епічну битву столичної влади з МАФами. У рейтингах першочергових завдань, за які брався кожен столичний градоначальник, ця проблема чомусь завжди була на першому місці. Але кінця-краю тисячам МАФів на вулицях міста поки не видно», - розповідає фахівець.

З іншого боку, уточнив він, такий вид торгівлі затребуваний жителями столиці. «Потрібно не просто знести екскаватором кіоск, а вирішити питання так, щоб і споживач був задоволений, і дрібного бізнесу не позбавити права працювати в рамках закону», - переконаний експерт.

Виклик прийнято

«Незаконні будівництва столична влада не перемогла, але їх кількість не зросла. Від проблем 42 будов, які з порушеннями велися під керівництвом відомого «девелопера» Анатолія Войцеховського, столична влада не відхрещується. Завдяки чому і ця бомба уповільненої дії не розірвалася, а перейшла в режим пошуку рішення», - вважає він.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв презентувати комплексну схему розміщення МАФів у січні 2015 рокуСказано 13 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Черги в дитячий садок, стан поліклінік, лікарень, шкіл, муніципального транспорту, рівень сервісу в держустановах – все це щоденні виклики, які потребують вирішення», - додав фахівець.

Підсумовуючи, експерт зазначив, що столичній владі доведеться зрушити з мертвої точки низку «вічних» міських проблем.

«Одна з них бере свій початок у 80-их минулого століття. Це будівництво метро на трьохсоттисячну Троєщину. Важливо, щоб громадянське суспільство не знизило свою активність і, як і раніше, вказувало владі на існуючі проблеми», - підбив підсумок Олег Приходько.

Які передвиборні обіцянки виконав Віталій Кличко – можна ознайомитися за посиланням.

«Слово і Діло» зафіксувало 367 обіцянок столичного мера. Рейтинг його відповідальності доступний за посиланням. Загальний показник рівня відповідальності Кличка – 46%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: