ГПУ почала розслідування проти першого заступника директора НАБУ

Читать на русском
Генпрокуратура здійснює досудове розслідування за фактами внесення завідомо неправдивих відомостей в офіційні документи, їх використання та зловживання службовим становищем.

Генеральна прокуратура України веде розслідування щодо ухилення від сплати податків і приховуванні громадянства Грузії проти першого заступника директора Національного антикорупційного бюро України Гізо Углави.

Про це йдеться в рішенні суду від 13 травня, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українські Новини».

Згідно з ним, Генпрокуратура здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні від 24 березня 2017 року за фактами внесення завідомо неправдивих відомостей в офіційні документи, їх використання та зловживання службовим становищем посадовими особами правоохоронних органів, що спричинило тяжкі наслідки. Слідчий вказує, що 25 квітня 2015 року наказом директора НАБУ на посаду його першого заступника було призначено Углаву.

«Згідно з отриманими даними, на момент призначення на посаду першого заступника директора НАБУ, він не втратив громадянства Грузії, перебував на обліку Служби громадянства та міграції Грузії і фактично мав громадянство зазначеної держави до червня 2016 року», - сказано в судовому рішенні в частині обґрунтування клопотання ГПУ.

Політик-прокурор з прицілом на Банкову: підсумки першого року роботи Луценка в ГПУПолітичний експерт оцінив діяльність ГПУ на чолі з Юрієм Луценком і спрогнозував кар'єрні перспективи генпрокурора.

Слідство підкреслює, що закон «Про державну службу» прямо позбавляє права на державну службу осіб, які мають громадянство іншої держави.

«Таким чином, Углава, при прийомі на державну службу в НАБУ, вніс до офіційних документів завідомо неправдиві відомості про відсутність у нього громадянства іншої держави, що надало йому можливість у подальшому посісти посаду першого заступника директора НАБУ», - вважає слідство.

Також Генпрокуратура вважає, що посадові особи бюро, які здійснювали перевірку кандидата на службі й обізнані про його належність до громадянства Грузії, навмисне використовували своє службове становище всупереч інтересам служби та завдали істотної шкоди охоронюваним законом інтересам держави.

Крім того, зазначено, що ГПУ розслідує можливе ухилення від сплати податків Углави. Зокрема, встановлено, що він у 2016 році реалізував свої корпоративні права в грузинському ТОВ «Транспортув» (LLC Transportir), за що отримав прибуток у розмірі 3 380 705 гривень, але не сплатив до державного бюджету України кошти в сумі 608 526,9 гривень (18%), чим порушив вимоги Податкового кодексу.

Відзначається, що суд задовольнив клопотання Генпрокуратури і надав слідству доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, що знаходяться у володінні компетентних органів Грузії, зокрема до документів про втрату Углавою грузинського громадянства, а також до документів, що містять всю інформацію про компанію «Транспортир» (LLC Transportir).

Нагадаємо, ГПУ повідомила про підозру екс-заступнику глави Нацполіції Хмельницької області.

Також Генпрокуратура оголосила список всіх кримінальних справ проти колишнього президента Віктора Януковича, спростувавши заяву Transparency International про те, що на Януковича немає жодної корупційної справи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: