У ГПУ оголосили повний список справ проти Януковича

Читать на русском
Генпрокуратура оголосила список усіх кримінальних справ проти колишнього президента Віктора Януковича, спростувавши заяву Transparency International стосовно того, що на Януковича немає жодної корупційної справи.

Генпрокуратура оголосила список усіх кримінальних справ проти колишнього президента Віктора Януковича, спростувавши заяву Transparency International стосовно того, що на Януковича немає жодної корупційної справи.

ГПУ опублікувала список у відповідь на заяву глави Transparency International, що в Україні «немає жодної справи в суді проти Януковича з приводу корупції», крім справи по державній зраді, пише «Слово і Діло».

У відомстві назвали цю заяву дезінформацією і перерахували кримінальні провадження, за якими Януковичу повідомлено про підозру.

У ГПУ зазначили, що йому повідомлено про підозру у кримінальній справі за Укртелекомом, зокрема, щодо невиконання покупцем умов приватизації, незаконного виділення з держбюджету України 220 млн грн. і приватизації 92 відсотків пакету акцій Укртелекому за заниженою ціною.

«Фактично, слідство завершене й очікуються судові дозволи на здійснення спеціального розслідування щодо його фігурантів, після чого провадження буде направлене до суду», - підкреслили у відомстві.

Крім того, Януковичу і ряду його осіб повідомлено про підозру у кримінальному провадженні за фактом заволодіння держмайном - урочищем Межигір'я вартістю 540 мільйонів гривень. Після отримання від суду дозволу на спецрозслідування, справа буде направлена ​​до суду.

Також Януковичу і ще трьом особам повідомлено про підозру у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння земельною ділянкою лісового фонду загальною площею 17,5 га на території Сухолуцької сільської ради Вишгородського району Київської області.

«До суду внесено клопотання про надання дозволу на проведення спеціального розслідування, після отримання якого провадження направиться до суду», - йдеться в заяві ГПУ.

«Разом з тим, В. Януковичу, Ю. Захарченку та іншим особам повідомлено про підозру у кримінальному провадженні за фактом незаконного позбавлення волі А. Драбинка і зміщення з посади Митрополита Володимира. Наразі продовжується проведення ряду експертиз, після чого кримінальне провадження направиться до суду», - заявили в ГПУ.

Хто провалив запровадження санкцій проти Януковича і Ко?За запровадження санкцій проти Януковича і наближених до нього осіб не голосували депутати від «Опоблоку», «Волі народу» й «Відродження».

У Генпрокуратурі також розповіли, що одночасно Департаментом спеціальних розслідувань проводиться досудове розслідування щодо Януковича в наступних кримінальних провадженнях:

за підозрою Януковича в організації фальсифікації результатів голосування у Верховній Раді України від 16 січня 2014 за прийняття «диктаторських» законів;

за підозрою Януковича в отриманні у період листопад 2011 року - січень 2012 року під виглядом авторської винагороди, замаскованої в форму «видавничого договору», неправомірної вигоди в сумі 26,6 млн грн. від друкарні Новий світ;

за підозрою Януковича в рамках справи Майдану.

Крім того, у Генпрокуратурі нагадали, що 14 березня 2017 передали в суд обвинувальний акт у кримінальній справі проти Януковича, який звинувачується в державній зраді.

У відомстві також додали, що розслідуються кримінальні справи за скоєння людьми Януковича в 2010 - 2014 роках злочинів у паливно-енергетичному та банківському секторі економіки, сфері оподаткування та інших.

Нещодавно також повідомлялося про плани ГПУ створити реєстр кримінальних справ проти Януковича.

Як повідомлялося, сім кіпрських офшорів оскаржили конфіскацію «грошей Януковича».

Нагадаємо, 22 травня міністр юстиції Павло Петренко заявив, що за час влади Януковича ним і його оточенням було вкрадено близько 40 мільярдів доларів.

13 травня в прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що уряд вирішує, на що спрямувати конфісковані кошти Януковича.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: