Блокада соцмереж: боротьба за безпеку чи спроба АП взяти під контроль інтернет-простір

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог
Олександр Палійполітичний експерт
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Українські політологи розходяться в думках щодо того, з чим саме пов'язана заборона в Україні низки російських інтернет-ресурсів.

Про те, що санкції можуть бути пов'язані зі спробою Адміністрації Президента розширити контроль над інтернет-аудиторією, в коментарі «Слову і Ділу» сказав політолог Кирило Молчанов.

«Дослідження показують, що кількість критичних сюжетів в українських ЗМІ щодо Порошенка не перевищує двох відсотків. За останні роки АП взяла під контроль майже весь телевізійний контент. Заборона ж російських соцмереж потрібна, щоби взяти під контроль ще й інтернет-простір і спробувати якось контролювати цю аудиторію», - припускає політолог.   На його погляд, поки складно оцінити ефективність обраного українською владою методу, оскільки у користувачів соцмереж є багато можливостей обійти заборону.

«Технічно реалізувати заборону складно. Тому питання – це піар-хід чи справді бажання відвернути аудиторію від російського контенту», - зазначив Молчанов.

У свою чергу, політолог Олександр Палій вважає, що ухвалити таке рішення владі слід було ще на зорі Незалежності.

Санкційна альтернатива: як швидко й безболісно розпрощатися із забороненими російськими ресурсамиУсім російським сайтам та програмному забезпеченню можна без проблем знайти українські або західні замінники. «Слово і Діло» зібрало альтернативні варіанти заміни соцмереж, поштових сервісів і бухгалтерських програм.

«В ідеалі таке рішення щодо всіх російських ЗМІ потрібно було прийняти ще 1992 року. Безумовно, хто захоче - знайде обхідні шляхи, але в підсумку за півроку їхня аудиторія все одно значно скоротиться. Для України зараз головне - дати пояснення Заходу. Потрібно розуміти, що там говорять і будуть говорити про свободу слова просто тому, що для них це обов'язковий ритуал», - вважає Палій.

Зі свого боку, політичний аналітик Валентин Краснопьоров переконаний, що причиною заборони стала необхідність убезпечити державу і її громадян.

«Рішення ухвалили саме зараз, можливо, з урахуванням законодавчих змін, які Росія ввела з 1 січня 2017 року, згідно з якими, ФСБ має доступ до всіх збережених даних в інтернеті без санкції суду. Зараз ми зробили важливий крок до західної цивілізації, а з росіянами триває болісний, але необхідний розрив», - написав аналітик у Фейсбук.

Які ресурси можуть замінити російські, а також, як видалити свій аккаунт із заборонених соцмереж - «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Санкційна альтернатива. Як швидко і безболісно розпрощатися із забороненими російськими ресурсами».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: