В Україні перевірять якість освіти

Читать на русском
Учасники пройдуть тестування з читання, математики та природничих наук, а також візьмуть участь у анкетуванні.

В Україні 15 травня стартує пілотний етап міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018, який проводиться під егідою Організації економічної співпраці та розвитку.

Про це інформує Український центр оцінювання якості освіти, передає «Слово і Діло».

«З 15 до 31 травня 2017 року в Україні пройде пілотний етап міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018. У ньому візьмуть участь близько 2 000 учнів та студентів з понад 40 навчальних закладів», - йдеться в повідомленні.

Учасники пройдуть тестування з читання, математики та природничих наук, а також візьмуть участь у анкетуванні.

Приклади завдань доступні на офіційному сайті PISA-2018 в Україні.

Дослідження PISA - міжнародне порівняльне дослідження, проводиться кожні три роки, починаючи з 2000 року, шляхом тестування навичок і знань 15-річних учнів. Вважається, що в більшості країн саме в цьому віці учні закінчують основну школу і стоять перед вибором професії та загалом майбутнього життєвого шляху.

PISA не перевіряє рівень навчальних досягнень учнів, замість цього оцінює, наскільки учень зможе використовувати знання і вміння, отримані в школі, у ймовірних життєвих труднощах і викликах.

Так, наприклад, оцінювання читацької грамотності передбачає дослідження здатності людини до широкого розуміння тексту, пошуку нової інформації, її відтворення і використання, інтерпретації змісту та формулювання власних висновків, осмислення та оцінювання змісту і форми тексту тощо.

Результати окремих учнів/студентів і навчальних закладів як пілотного, так і основного етапів дослідження є конфіденційними. Зате отримані дані будуть використані для оцінювання успішності учасників. Перші результати, а також міжнародний і національний звіти PISA-2018 будуть оприлюднені у грудні 2019 року, після проведення основного етапу.

Зазначимо, протягом наступного навчального року Міністерство освіти та науки України планує провести перепідготовку 22 тисяч вчителів початкової школи в рамках реформування системи освіти.

Раніше Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про інклюзивну освіту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: