«Нормандська четвірка» і Трамп: від чого залежить «реанімація» мирного діалогу

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

В останні кілька місяців переговори з урегулювання ситуації на Донбасі поставлені на паузу, але незабаром процес може активізуватся в зв'язку з важливими подіями у внутрішній політиці основних зацікавлених сторін.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Зміни в «нормандському форматі». Перезавантаження чи остаточна крапка?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Новим президентом Франції став Еммануель Макрон - прихильник єдиної Європи та потенційний союзник німецького канцлера Ангели Меркель в мирних переговорах по ситуації на Сході України. Поки незрозуміло, якими будуть його кроки, але не виключено, що діалог з РФ може погіршитися», - міркує експерт.

На його погляд, динаміки активізації мирного діалогу додадуть майбутні вибори в Німеччині та президентські вибори в РФ навесні 2018-го.

«РФ конче потрібно показати чергові «перемоги» на зовнішньополітичному фронті, а канцлеру ФРН – продемонструвати реальні результати по досягненню миру в Україні ще до осені цього року», - говорить політолог.

За його словами, ситуацію педалюватиме й адміністрація Білого дому.

В гостях у Трампа: пакет великих рішень за підсумками переговорів з Клімкіним і ЛавровимПолітичний експерт підвів підсумки переговорів президента США з Павлом Клімкіним і Сергієм Лавровим.

«Трамп все ще не визначився щодо того, як вести діалог з РФ. На ситуацію впливають звинувачення на адресу його команди у зв'язках з РФ в ході виборів і розслідування ФБР. З огляду на те, що ситуацію погіршує протистояння в Сенаті - цю проблему Білому дому потрібно нейтралізувати якомога швидше. Тим більше що вже почали з'являтися припущення про імпічмент президента США», - аналізує Радчук.

Як вважає експерт, ще одним важливим фактором ймовірної зміни формату мирних переговорів є новина про отримання Україною безвізового режиму з ЄС.

«Це означає, що в ЄС усвідомлюють всі міграційні ризики в разі продовження конфлікту на Сході України», - уточнив фахівець.

На його погляд, почастиреанімація «нормандського формату» пов'язана із заявами про приєднання США до переговорного процесу.

«На практиці приєднання до «нормандського формату» ще якоїсь із країн означатиме появу нового майданчика для переговорів. Єдине, що залишиться незмінним, – це порядок денний переговорів – встановлення миру на Донбасі», - пояснює Радчук.

Завдяки зміні «нормандського формату» Україна може отримати шанс розширити перелік питань для врегулювання конфлікту на Донбасі. Можливо, це призведе до фундаментального перегляду «Мінська», а до списку питань додасться Крим.

Політолог припустив, що докладніше про реанімацію формату мирних переговорів може стати відомо в липні, під час саміту G20 в Німеччині.

«На саміті G20 може відбутися зустріч Путіна з Трампом. Але успіх нового формату переговорів залежатиме від багатьох інших факторів, адже під час зустрічі будуть обговорюватися і питання по Сирії, Китаю, КНДР», - зазначив він.

За словами політолога, нові переговори відбуватимуться на тлі істотного посилення російських військ у східноєвропейському регіоні.

«По-перше, для РФ – це аргумент. Може, Путін і погодиться на компроміси, але натомість захоче поступок для Росії: санкції, статус Криму, механіка самого процесу врегулювання конфлікту на Донбасі. По-друге, Путін може скористатися скандалом навколо Трампа через відставку глави ФБР. Це зав'язано все на тій же історії з розслідуванням зв'язків з РФ соратників Трампа», - пояснює політичний експерт.

Слабкі позиції Трампа у внутрішній політиці та загроза імпічменту можуть зробити з нього більш поміркованого політика щодо РФ.

«Навіть якщо США не підуть на зближення з РФ, адміністрація Білого дому може стати каталізатором компромісних рішень в рамках нового формату мирних переговорів, які призведуть до істотних поступок Кремлю», - аналізує політолог.

При цьому, за його словами, Росія готує сценарій подальшого тліючого конфлікту на Донбасі, якщо так і не вдасться домовитися про новий порядок денний мирних переговорів.

«Події можуть розвиватися по «придністровському» сценарію, або за прикладом подій в Грузії з осетино-абхазьким конфліктом. Можливою є як ескалація, так і поступова інкорпорація «ДНР» і «ЛНР» Росією в статусі невизнаних квазідержавних утворень», - резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Зміни в «нормандському форматі». Перезавантаження чи остаточна крапка?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: