В гостях у Трампа: пакет великих рішень за підсумками переговорів з Клімкіним і Лавровим

Читать на русском
Михайло Павлівполітичний експерт

Білий дім продемонстрував паритет, але залишилося враження, що Клімкін перебував «у режимі очікування» під час переговорів Трампа з Лавровим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Павлів, оцінюючи підсумки переговорів президента США Дональда Трампа з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним і главою МЗС РФ Сергієм Лавровим.

«Ймовірно, Клімкіна свідомо притримали у Вашингтоні в силу того, що відбулася зустріч Лаврова з Тіллерсоном і Трампом. Те, що переговори потрапили в публічну площину, може бути пов'язано з тим, що контакти з РФ для внутрішнього порядку денного США зараз «токсичні» через звинувачення на адресу команди Трампа в її зв'язках з Росією», - міркує політолог.

На його погляд, заяви про виконання «Мінська» і розширення «нормандської четвірки» за рахунок США – не більше ніж банальні фрази, покликані хоч якось публічно сформулювати зміст цих зустрічей.

«Безпосередньо до внутрішнього порядку денного зустрічей ці заяви мають дуже опосередкований стосунок. Йшлося більше про Сирію, КНДР. Можливо, готується пакет великих рішень і повернення до «великої угоди» США з РФ. Якась розмітка нової геополітичної карти, що може початися за підсумками спілкування Трампа з Путіним», - вважає політолог.

Переговори з Лавровим – сигнал про готовність Трампа зустрітися з ПутінимДиректор Київського інституту мирних досліджень пояснив, з чим можуть бути пов'язані переговори Трампа й Лаврова та чого очікувати Україні.

За словами експерта, для Трампа це може бути навіть більш важливим, адже РФ поступово входить у президентську виборчу кампанію і працює більше на внутрішнього користувача.

«Для Трампа – це вихід із токсичної ситуації, оскільки йому потрібно представити своїм опонентам, що у взаєминах з РФ є якась доцільність», - пояснив політичний експерт.

На його думку, зараз доволі обережно готується великий майданчик для перемовин, але фундаментальних змін, зокрема щодо «нормандського формату», чекати не варто.

«Серйозних зрушень поки не буде. Те, що заявляли, – інформаційне маскування. Макрон тільки обраний президентом Франції, ще не сформована його команда, восени вибори канцлера в Німеччині, а у Трампа в пріоритеті внутрішній порядок денний і чергова спроба скасування медичної реформи Обами. Зміни, які стосуватимуться нас, можуть початися ближче до осені чи зими», - проаналізував Михайло Павлів.

За підсумками переговорів з главою українського МЗС американська сторона пообіцяла Україні «непохитну підтримку». Також відомо, що в Білому домі задоволені переговорами із Сергієм Лавровим.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: