Наступник Гонтаревої: що запропонує МВФ і хто може поставити ультиматум АП

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Валерія Гонтарева, йдучи з посади глави Нацбанку, залишає по собі жахливу ситуацію із банківською системою і курсом національної валюти.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє «Слово і Діло».

«Після управління НБУ Гонтаревою, окрім негативних явищ в економічному секторі, кардинально підірвана довіра українців до банківської системи та до гривні. А це найгірше, тому що відновити довіру буде нелегко і займе довгий час», - підкреслив економіст.

За його словами, оскільки виконувач обов’язків глави НБУ Яків Смолій уже заявив, що нічого не буде міняти і продовжуватиме попередню політику, існує великий ризик, що триватимуть банкопад і девальвація гривні.

На переконання експерта, на призначення наступника Гонтаревої впливатимуть три фактори.

«Перший фактор – вимоги західних партнерів, які дуже багато грошей дають Україні з початку війни, яку розв’язала Росія, але не бачать ефективності використання цих коштів», - вважає Новак.

На його погляд, з їхнього боку будуть якісь пропозиції, схожі на те, як свого часу вони запропонували і наполягали на кандидатурі Наталії Яресько на посаду міністра фінансів України.

Не виключено, що зараз МВФ будуть вимагати якусь свою людину на посаду глави НБУ. Це може бути людина українського походження, як Наталія Яресько, чи неукраїнського.

«Другий фактор, який впливатиме, – позиція Президента. Очевидно, АП хотіла б зараз поміняти «шило на мило» і замінити одну свою людину, якою є Гонтарева, на іншу свою ж людину, щоб далі продовжувати використовувати центральний банк для своїх цілей», - припустив економіст.

За словами експерта, третім фактором, який впливатиме на призначення новго глави НБУ, може бути ситуація в коаліції, зокрема кадрові апетити Народного фронту.

«НФ – основний партнер БПП по коаліції, тому також може вимагати від АП призначити свого кандидата на посаду глави НБУ», - додав спеціаліст.

Відставка Гонтаревої: чим запам’ятається українцям чинна глава НацбанкуІз 37 обіцянок, зафіксованих «Словом і Ділом», Валерія Гонтарева виконала наразі лише 14, ще 12 глава Нацбанку провалила.

Як вважає Новак, лише в той момент, коли всі три фактори зійдуться на одному прізвищі, може відбутися призначення нового керівника НБУ.

«Не виключено, що цей процес затягнеться до осені, якщо західні партнери України не будуть вимагати якомога швидшого призначення глави НБУ. Влітку парламент піде на канікули, а зараз у Раді немає достатньо голосів для цього призначення. Тому є загроза, що довготривала відпустка Валерії Гонтаревої триватиме як мінімум до осені», - проаналізував Андрій Новак.

Як відомо, виконувати обов'язки глави НБУ буде перший заступник глави Нацбанку Яків Смолій. Тим часом в МВФ позитивно оцінили роботу керівництва українського центрального банку. Сама Гонтарева з 11 травня перебуває у відпустці.

«Слово і Діло» підготувало добірку найцікавіших обіцянок голови НБУ. Детальніше – в матеріалі «Відставка Гонтаревої. Чим запам'ятається українцям чинна голова Нацбанку».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: