Росія, Туреччина і Іран домовилися щодо зони безпеки в Сирії

Читать на русском
Росія, Іран і Туреччина на зустрічі в Астані підписали меморандум про створення зон деескалації в Сирії.

Росія, Іран і Туреччина під час переговорів в Астані підписали меморандум щодо створення в Сирії чотирьох зон безпеки.

Про це повідомляє ВВС, передає «Слово і Діло».

При цьому деякі представники сирійської опозиції пішли з переговорів в знак протесту, однак частина опозиції залишилася в залі.

Британія оголосила, за якої умови приєднається до військових дій США у СиріїМіністр закордонних справ Британії Борис Джонсон запропонував уряду підтримати Трампа у військових діях, якщо це буде потрібно.

Документ передбачає створення чотирьох зон безпеки на територіях, які контролюються сирійськими повстанцями на північному заході провінції Ідліб, у деяких частинах провінції Хомс, а також в анклаві Східна Гута поруч із Дамаском.

Передбачається, що в цих зонах буде заборонено застосування будь-яких видів зброї, а гуманітарним організаціям створять належні умови для роботи.

Також планується вжити заходів по відновленню основних об'єктів соціальної інфраструктури, водопостачання та інших систем життєзабезпечення.

Зони безпеки будуть оточені контрольно-пропускними пунктами, які контролюватимуться представниками опозиції і урядових військ. В якості спостерігачів там можуть бути розміщені іноземні війська.

Меморандум повинен вступити в силу через місяць після підписання.

Нагадаємо, в Казахстані 3-4 травня проходять міжнародні переговори щодо Сирії. Участь у переговорах раніше підтвердили всі сторони конфлікту. Делегацію сирійської збройної опозиції очолює керівник «Джейш аль-Іслам» Мохаммад Аллуш, делегацію Сирії - представник уряду при ООН Башар Джаафарі.

Як раніше повідомлялося, хімічнна зброя, яка використовувалась в Сирії, могла бути радянського виробництва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: