Застосована у Сирії хімічна зброя могла бути радянського виробництва – HRW

Читать на русском

HRW стверджує, що з грудня 2016 року сирійська армія щонайменше чотири рази використовувала авіабомби з отруйними речовинами.

У провінції Ідліб у Сирії могли бути використані авіабомби з зарином радянського виробництва, призначені для проведення хімічних атак.

Про це повідомила організація Human Rights Watch у своїй новій доповіді, передає «Слово і Діло».

Застосування хімічної зброї: наймасовіші хімічні атаки в історії«Слово і Діло» склало інфографіку про випадки масованого застосування хімічної зброї у світовій історії і державах, які володіють нею донині.

Зокрема, автори звіту намагаються спростувати заяви Москви і Дамаску про те, що причиною загибелі близько 100 осіб від отруєння зарином в провінції Ідліб могло стати попадання бомби в склад з токсичними речовинами.

У матеріалі йдеться, що фотографії і відеозаписи, зроблені в Хан-Шейхуні, свідчать про те, що там, ймовірно, були використані авіаційні бомби радянського виробництва, які спеціально створили для доставки зарину.

Мова йде про бомби ХАБ-250 і ХАБ-500. На уламках з провінції Ідліб, зображення яких наводить правозахисна організація, видно зелена маркування, яка наносилася саме на подібні боєприпаси. Схожі на ХАБ-250 та інші уламки бомби виявлені місцевими жителями у воронці.

Раніше повідомлялося, що на знімках журналістів РФ з авіабази в Сирії помітили російські контейнери для хімзброї.

Раніше, МЗС Франції назвав причетних до хіматаки в Сирії.

Нагадаємо, раніше ряд ЗМІ повідомляли, що розвідка США перехопила переговори про підготовку хіматаки в Ідлібі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: