Підсумки зустрічі в Сочі: про що домовилася Меркель із Путіним та чого чекають від Києва?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Той факт що переговори відбувалися в Сочі, створює певний «відпусточний» характер переговорів, але те, що зустріч відбулася, вже є певним показником, оскільки раніше Меркель заявляла, що до прогресу «Мінська» вона не готова до подібних зустрічей, тим більше на території РФ. Виходить, Меркель змінила позицію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, підбиваючи підсумки переговорів канцлера Німеччини з президентом РФ.

«Те, що зустріч відбулася, може бути пов'язано з Мінськими угодами та позицією Меркель у самій Німеччині. У вересні стартують вибори й очевидно, що це питання буде підніматися в контексті виборчих перегонів. Остання активізація Меркель на цьому фронті пов'язана з тим, що Меркель у Німеччині сприймається, як архітектор Мінських угод, і її конкуренти можуть вказати на відсутність прогресу по «Мінську», – міркує політолог.

З тих заяв, які прозвучали, можна зробити висновок, що Меркель намагалася з'ясувати, на які поступки готовий іти Путін і чи готовий він вплинути на псевдореспубліки.

Точка неповернення для Донбасу: у війні немає правих і винуватих, є тільки переможеніПолітолог пояснив, яке рішення віддаляє Донбас від України і може наблизити гуманітарну кризу на окупованих територіях.

«Явно зрозуміло, що говорити про прогрес по «Мінську» поки не доводиться. Також, те, що дійсно важливо та вирішено обидвома сторонами: жодної зміни формату, розширення, миротворчої місії – всього цього очікувати Україні точно не варто», – оцінив експерт переговори лідерів країн.

У той же час, додав він, не варто закривати очі на меседжі, які були зроблені Києву.

«Київ теж розглядається як сторона, яка повинна продемонструвати якийсь прогрес. Від Києва чекають дій, особливо в економічній та політичній частині «Мінська», – підкреслив Якубін.

Також є питання щодо санкцій. У якійсь мірі цей візит дає підстави вважати, що санкції в тому форматі в якому вони є, вичерпали себе й не привели до очікуваних результатів.

«Тому зараз виникає питання: як Німеччина буде далі стимулювати РФ? Якщо це не санкції, то що? Які стимули вони можуть запровадити та як на це реагуватиме Росія?», – підвів підсумки переговорів Олексій Якубін.

Додамо, раніше держсекретар США в телефонній розмові з Президентом України запевнив, що США не знімуть санкції з РФ до повернення Криму Україні та повного виконання «Мінська».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: