Інститут нацпам'яті зупиняє легалізацію польських меморіалів

Читать на русском
Український інститут національної пам'яті призупиняє процес легалізації польських меморіальних об'єктів в Україні.

Український інститут національної пам'яті призупиняє процес легалізації польських меморіальних об'єктів в Україні.

Про це йдеться в заяві Українського інституту національної памяті, оприлюдненій на сайті прес-служби, пише «Слово і Діло».

Говорячи про демонтаж на польському кладовищі надгробного пам'ятника воїнам УПА, вказується, що організатори цих злочинних дій назвали це «публічною акцією» і «першим легальним демонтажем нелегального пам'ятника».

«Ліквідація могили була анонсована в польських ЗМІ, а сам «демонтаж» польські журналісти висвітлювали безпосередньо на кладовищі. Варварське знищення могили не перешкоджала поліція, а староста села навіть схвально відгукнулися про скоєний злочин», - йдеться в заяві.

Волинська трагедія: експерт розповів, як не допустити погіршення відносин із ПольщеюПолітолог проаналізував рішення польського Сейму про визнання Волинської трагедії геноцидом.

«Руйнування братської могили воїнів УПА в Грушовічах є 15-м за чергою актом наруги над місцями пам'яті українського народу в Польщі, вчиненим з 2014 р. Ці випадки залишаються без розгляду польських правоохоронних органів. Польська влада не відновлює знищені пам'ятники. Одночасно за той же період в Україні було скоєно 4 акти наруги над польськими місцями пам'яті, і кожен раз українська влада в найкоротші терміни відновлювала меморіальні об'єкти в їх первинному вигляді, а за фактами вандалізму порушувалися кримінальні справи», - повідомляє інститут національної памяті.

Нагадаємо, глава Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович повідомив, що в Польщі 26 квітня місцева влада демонтувала пам'ятник Української повстанської армії на кладовищі в селі Грушовічі біля Перемишля.

Як повідомлялося, МЗС України готує ноту Польщі, назвавши те, що трапилося відвертою провокацією напередодні річниці операції «Вісла».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: