Місцеві вибори в трьох областях пройшли з порушеннями

Читать на русском
Вибори в об'єднані територіальні громади в Луганській, Черкаській та Чернігівській областях пройшли з порушеннями законодавства, які зафіксував Комітет виборців України.

Вибори в об'єднані територіальні громади в Луганській, Черкаській та Чернігівській областях пройшли з порушеннями законодавства, які зафіксував Комітет виборців України.

Про це повідомляє в Facebook прес-центр штабу АТО, пише «Слово і Діло».

Так, на Луганщині зафіксовано незаконну агітацію в день виборів депутатів та селищного голови Троїцької об’єднаної громади - представники низки кандидатів від ВО «Батьківщина» вивісили на дільницях інформаційні плакати про їхніх кандидатів. Водночас плакатів щодо інших кандидатів на дільницях не було. Після зауваження голови селищної комісії плакати було знято.

На Черкащині порушень було зафіксовано значно більше. Так, напередодні голосування в місті Шпола в приміщенні однієї з дільниць було розміщено відеокамери, які могли фіксувати волевиявлення громадян. Дільниця №710820 знаходиться в приміщенні будинку культури. Відеокамери було встановлено за вказівкою керівництва будинку культури. Після засідання виборчої комісії камери було заклеєно.

Поблизу приміщень виборчих дільниць у Шполянській ОТГ було помічено близько 30-40 «журналістів» спортивної статури, які, за повідомленням КВУ, фактично є «групою підтримки» кількох кандидатів.

На дільниці №710826 Шполянської ОТГ було зафіксовано факти видачі виборцям заповнених бюлетенів. До приміщення дільниці №710825 у місті Шпола увірвалися 15-20 невідомих чоловіків спортивної зовнішності, які показово вкинули до виборчих скриньок кілька пачок бюлетенів.

На Чернігівщині на виборах у Менській об'єднаній громаді зафіксовано факти незаконної агітації в день виборів за Радикальну партію Олега Ляшка - на балконах багатоквартирних будинків у місті Мена, яка є центром відповідної ОТГ, було помічено агітаційні плакати з символікою РПЛ.

Також на виборах в місті Мена спостерігач від однієї з політичних партій перешкоджав працювати журналісту видання «Чернігівський монітор» Юрію Паперному - намагався заборонити ведення фотозйомки журналістом і пошкодити фотоапарат.

У неділю, 30 квітня, в 47 об’єднаних територіальних громадах відбуваються перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

Вибори проходять у 19 регіонах України: Вінницькій, Волинській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Харківській, Херсонській, Черкаській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

За кількістю осіб, що обираються, вибори 30 квітня – одні з наймасштабніших в Україні впродовж останніх двох років. Загалом виборці обиратимуть понад 1 тис. депутатів місцевих рад (242 – депутатів міських рад, 230 – селищних, 634 – сільських) та 47 голів громад (9 – міських, 9 – селищних, 29 – сільських).

Нагадаємо, на думку прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, реформа з децентралізації влади є однією з найуспішніших і повинна прискорити зростання української економіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: