Перерахунок пільг: скільки українців можуть залишитися без субсидій

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Через підвищення мінімальної заробітної плати близько чотирьох мільйонів українців можуть залишитися без субсидій.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«У поточному році субсидії отримали 9 мільйонів українців. Але в уряді розраховують зменшити кількість людей, що отримують субсидії, на третину, а це значить, що в наступному опалювальному сезоні кількість тих, хто матиме право на отримання субсидій, зменшиться до 5 мільйонів», - міркує Новак.

Таке рішення, за його словами, було ухвалене владою через підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень.

«В результаті однією рукою дали, іншою – забрали. Як наслідок близько чотирьох мільйонів людей тепер не зможуть отримувати субсидії», - припустив економіст.

«За 3-4 роки в уряді планують перейти на монетизацію споживачів», - нагадує експерт позицію Мінсоцполітики, акцентуючи, що насправді перший етап впровадження нової системи по видачі субсидій – це монетизація енергогенеруючим компаніям, а вже потім, через 3-4 роки, – монетизація споживачам.

«Тобто монополістам – гроші сьогодні. Тому що споживачам гроші на руки не видаються, і перерахунок йде цим енергомонополістам. Іншими словами, чинний уряд самоусувається від справжньої монетизації і переносить її на той уряд, що буде працювати через 3-4 роки», - наголосив економіст.

У коментарі «Слову і Ділу» економіст Олександр Савченко пояснив, що допоки субсидії не монетизовані, вони йтимуть на користь олігархічних груп і державних монополій. «По суті, субсидії потрапляють до кишень чиновників «Нафтогазу», українських і російських олігархів, які володіють підприємствами, що надають послуги ЖКГ», - уточнив він, підкреслюючи, що монетизацію давно слід проводити у форсованому темпі.

Відзначимо, місяць тому віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що суттєвих змін у системі нарахування субсидій у наступному опалювальному сезоні не буде. Зокрема, Кабмін не змінюватиме формулу та критерії нарахування субсидії.

Всі обіцянки і рейтинг відповідальності політика доступні за посиланням.

Наразі в планах Мінсоцполітики – до 2018 року скоротити на третину кількість одержувачів субсидій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: