Кібератаки та їхні жертви: нові фронти гібридної війни

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

За останні роки інформаційні протистояння на різних рівнях складності посилилися. Яскравий приклад – останні президентські вибори в США, розслідування перипетій яких досі веде ФБР. Кібератаки стали найсучаснішою зброєю нових гібридних воєн у світі.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Феномен цифрових диверсій. Як українцям захиститися від атак кіберзлочинців?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Сила інформаційних воєн полягає у використанні світоглядних слабкостей людини, насамперед її схильності довіряти різноманітній інформації та природним лінощам переконатися в надійності джерела поширення повідомлень», - підкреслив особливість інформаційних воєн політолог.

В Україні ж, зазначив він, Кремль застосовує значно потужнішу інформаційну зброю.

«Крім продукування фейкових новин, спецслужби РФ намагаються створити штучну соціальну напругу за допомогою різноманітних методів - від кібершахрайства до впливу через соцмережі», - уточнив експерт.

Протидіяти таким викликам, на його погляд, повинні були б одночасно чотири відомства - Міністерство внутрішніх справ, Міносвіти, Міністерство інформації та СБУ. Для цього варто було б створити спільний координаційний центр.

Нещодавно, розповідає експерт, в Україні виникла тема так званих «синіх китів» - спеціальних груп в російській соцмережі «Вконтакте», в яких підлітків за допомогою маніпулятивної гри доводять до самогубства, що доволі успішно використовують зі своєю метою так звані «куратори» подібних «груп смерті».

НАТО розширює сферу діяльності на кіберпростірУ разі кібератаки на будь-яку країну НАТО може бути застосована стаття, згідно з якою напад на одного члена альянсу є нападом на всіх.

Проте у правоохоронних органах кажуть, що виявляти і карати такі злочини непросто, адже навіть після з'ясування місцеперебування правопорушника довести його провину в суді складно.

Ще одним видом руйнування довіри в суспільстві, за його словами, стало зростання числа випадків кібершахрайства.

«Найпоширеніші випадки – вивідування у громадян під різними приводами інформації про їхні банківські картки або маніпулятивні повідомлення про фейкові загрози життю чи здоров'ю близьких і родичів», - каже Радчук.

«За інформацією міжбанківської системи обміну інформацією про платіжне шахрайство «Exchange-Online», за 2016 рік сума знятих шахраями з платіжних карт громадян грошей порівняно з 2015 роком зросла учетверо - з 84,36 млн грн до 339,13 млн грн», - уточнив фахівець.

Цей вид хакерських злочинів, пояснює експерт, також розслідувати вкрай складно: шахраї виводять гроші на рахунки платіжних систем, сервери яких найчастіше знаходяться за межами України, а громадяни часто не пишуть у поліцію заяви про злочини.

Реагувати на всі загрози неможливо, але принаймні зменшити їх масштаби цілком реально. Крім злагоджених дій правоохоронців є питання до Міносвіти та Мінінформполітики.

«Тим не менше, на даному етапі єдиний метод боротьби з різного штибу кіберпроявами, який вигадали в уряді, – заборонити «Однокласники», «Вконтакте» та низку пропагандистських сайтів», - резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Феномен цифрових диверсій. Як українцям захиститися від атак кіберзлочинців?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: