Поліція знайшла викрадену книгу «Апостол»

Читать на русском
У центрі Києва поліція затримала викрадачів книги Апостол з Національної бібліотеки імені Вернадського.
«Апостол»

У Києві на вул. Саксаганського співробітники карного розшуку затримали людей, які викрали книгу «Апостол» 1574 р. з Національної бібліотеки імені В. Вернадського.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на 112.ua.

«Зараз на вул. Саксаганського в ресторані співробітники карного розшуку проводять затримання членів злочинної банди, які вкрали з бібліотеки ім. Вернадського книгу «Апостол» 1574 р. Книга знаходиться на місці затримання», - говориться в повідомленні.

Книгу хотіли продати за 150 тис. дол., але як стверджує джерело, зійшлися на 100 тис. дол. у ресторані під час продажу злочинців і затримала поліція.

Поліції вдалося затримати банду, зокрема, за допомогою технічних засобів: «Затримані, 4 особи, входили в закрите угруповання. Нікого до себе не підпускали, всі члени банди - фахівці в антикваріаті. Працювали в основному під замовлення», - розповіло джерело.

Скільки злочинів в Україні скоюють підлітки«Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як змінився рівень підліткової злочинності в Україні з початку 2017 року.

Книгу викрали у травні 2016 р. За словами працівників бібліотеки, до них прийшов чоловік, який назвався представником контролюючого органу і надав копії документів для звірки книг, які у них зберігаються. Після чого назвав список видань, які він хотів би перевірити. При цьому попросив окреме приміщення, де б він зміг спокійно працювати. Протягом дня чоловік кілька разів виходив з приміщення, залишаючи при цьому свої речі. В кінці робочого дня він вийшов і назад вже не повернувся. Коли персонал бібліотеки почав звіряти видані йому для ознайомлення видання, було виявлено відсутність стародруків.

Львівський «Апостол» Івана Федорова було видано накладом близько 1-1,2 тис. примірників, в даний час відомо приблизно про 120 збережених примірників. При цьому в фондах Національної бібліотеки ім. Вернадського зберігається 5 примірників, але всі вони неповні. Крім того, екземпляри книги є в книгосховищах Львова, Харкова, Дніпропетровська, а також у Білорусії, Польщі, Болгарії, РФ, США. Книга видана у великому форматі, оригінальне видання складалося з 278 аркушів, включаючи 264 пронумерованих.

Раніше в Москві з бібліотеки української літератури поліція вивезла 52 тисячі книг.

Нагадаємо, що один з оригіналів «списку Шиндлера», автором якого є німецький промисловець Оскар Шиндлер, виставили на продаж на аукціоні з початковою ставкою - $2,4 млн.

У Нацполіції констатували зростання злочинності в Києві в 2016 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: