Кіберзлочинці наростили крадіжки з рахунків українців

Читать на русском
У минулому році кіберзлочинці вкрали з банківських рахунків українців майже 400 мільйонів гривень.

У 2016 році кіберзлочинці вкрали з банківських рахунків українців 339 мільйонів гривень. Це в 4 рази більше, ніж в 2015 році.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Еспресо».

«Сукупний дохід шахраїв в 2016 році збільшився в 4 рази - до 339,13 мільйона гривень. У 2015 році ця сума склала 84,36 мільйона гривень», - сказала заступник директора Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олеся Данильченко.

Данильченко зазначила, що найчастіше кіберзлочинці використовують такий вид шахрайства, як «вішинг» - дзвінки клієнтам банків з метою виманювання реквізитів платіжних карт, необхідних для проведення операцій без використання карти.

Президент: до кібератак на держсайти причетні спецслужби РосіїПрезидент України Петро Порошенко заявив, що за останні місяці на державні сайти було скоєно близько шести з половиною тисяч кібератак.

«Спостерігається загальна тенденція - від «вішингу» суми втрат клієнтів банків завжди більше, ніж суми втрат від шахрайства в інтернеті», - зазначила Данильченко.

Згідно з даними дослідження ЕМА, в 2016 році сума знятих кібершахраїв коштів від незаконних операцій «вішинг» в порівнянні з 2015 роком зросла в 5 разів - до 275,45 мільйона гривень. Крім того, сума втрат користувачів банківських карт від шахрайських операцій в інтернеті за результатами 2016 року збільшилася в 2 рази - до 63,68 мільйона гривень.

Також, за її словами, в останні роки в Україні спостерігається зменшення кількості випадків компрометації даних банківських карт - розкриття реквізитів картки третіми особами з використанням різних методів. Згідно з даними ЕМА, в 2014 році було зафіксовано 215 таких випадків, в 2015-му - 99, а в 2016 році - 71 випадок установки різних пристроїв на банкоматах для компрометації даних.

Нагадаємо, в грудні 2016 року державні установи в Україні були атаковані хакерами мінімум 25 разів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: