Справжній «список Шиндлера» продадуть на аукціоні в США

Читать на русском
Один з оригіналів списку Шиндлера, автором якого є німецький промисловець Оскар Шиндлер, виставили на продаж на аукціоні з початковою ставкою - $2,4 млн.

Один з оригіналів «списку Шиндлера», автором якого є німецький промисловець Оскар Шиндлер, виставили на продаж на аукціоні з початковою ставкою - $2,4 млн.

Про це повідомляє The Guardian, інформує «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Це один з усього лише семи таких документів, який був складений з допомогою бухгалтера Шиндлера Іцхака Штерна», - йдеться у повідомленні.

14-сторінковий документ датований 18 квітня 1945 року і містить 801 ім'я чоловіків-євреїв, які працювали на фабриці Шиндлера в окупованій Чехословаччині і які були перевезені з нацистського концтабору Плашув в окупованій німцями Польщі.

Як відомо, більше тисячі євреїв за домовленістю з адміністрацією концтаборів були прийняті на роботу на заводах Шиндлера, завдяки чому вижили. Для оформлення передачі імена євреїв, нібито необхідних Шиндлеру на підприємствах, записали до списків. Історія промисловця лягла в основу книги Томаса Кініллі «Ковчег Шиндлера». В 1993 році її екранізував Стівен Спілберг під назвою «Список Шиндлера».

Вебсайт аукціонного будинку описує даний документ як «надзвичайно рідкісний оригінал» та єдиний такий документ на ринку.

Однак, незважаючи на рідкість документа та його значення, теперішня ціна $2,4 млн є меншою за попередню вартість резерву в розмірі $3 млн у 2013 році, коли він був виставлений на продаж на eBay.

Як повідомлялося, видавництво Penguin Random Hous розпочало роботу над мемуарами від сім'ї Обама, підписавши контракт на рекордну суму в 65 мільйонів доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: