Ціни на пальне: чому стрімко дорожчає бензин і кому це вигідно

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

На українських АЗС ціни на бензин ростуть через змову монополістів і бездіяльність Антимонопольного комітету.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«В країні ростуть ціни на бензин через змову нафтотрейдерів, які, дивлячись, що українці у святкові дні стали купувати більше пального, підняли вартість нафтопродуктів. Не треба також забувати, що на цьому ринку працюють практично одні монополісти. Три-чотири великі гравці регулярно використовують механізми монопольної змови, а Антимонопольний комітет не діє», - розмірковує економіст, акцентуючи, що при цьому час від часу для створення потрібної картинки проводяться збори гравців ринку, за підсумками яких озвучуються гучні повідомлення про досягнуту домовленість не підвищувати ціни на певний час.

У свою чергу, вартість газу на АЗС, уточнив він, зросла через залежність внутрішнього ринку від імпорту, пов'язану з обмеженнями на постачання скрапленого газу до України.

Експерти назвали АЗС, на яких водіям краще не заправлятисяВиявлено відхилення норм від державних стандартів бензину на деяких українських мережах автозаправних станцій.

«Також зростання цін на бензин, газ і дизельне пальне в Україні відбувається через підвищення вартості енергоресурсів, девальвацію нацвалюти. Хоча зараз на ринку спостерігається відносна стабілізація курсу валют, варто відзначити, що періодичне падіння гривні провокує зростання цін на імпортні товари. Зокрема, на пальне», - пояснив Андрій Новак.

Нагадаємо, АСЗ і АЗК, які працюють у низькому ціновому сегменті, також підняли ціни паливо.

У березні АМКУ звинуватив роздрібні мережі торгівлі світлими нафтопродуктами WOG, OKKO, Shell і SOCAR у монопольній змові.

Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів назвалаАЗС, на яких водіям краще не заправлятися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: