Їх там немає: чому суд ООН не покарав РФ за фінансування бойовиків «Л/ДНР»

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Маємо, перш за все, зрозуміти, що існує формальний бік справи – доведення транзакцій, через які здійснювалося фінансування терористичних організацій з боку РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи рішення Міжнародного суду ООН за позовами України до РФ.

«Не вистачає доказів»: перше «ні» за позовом України про тероризм

«Як ми можемо очікувати позитивного рішення ООН за позовом України про тероризм, якщо сама Україна не визнала терористичними організаціями «ЛНР» і «ДНР»? У нас не пройдена процедура визнання їх терористичними організаціями, ми не подавали відповідних заявок до міжнародних організацій, Інтерполу. Ми самі не зробили політичних і юридичних висновків щодо діяльності цих угрупувань на території України», - наголосив експерт.

Доказова база мала бути не просто забезпечена, а на кожний випадок нашого звинувачення мав бути юридичний висновок і рішення суду. Цього всього не було зроблено.

«Є питання до нашої судової системи, слідства, СБУ, прокуратури. До всіх тих, хто до початку процесу в Гаазі не забезпечив необхідну доказову базу. Проте це не означає, що ми маємо опускати руки і вважати питання вирішеним», - додав він, акцентуючи, що під час слухань з боку РФ фактично мало місце визнання прямої участі у катастрофі малайзійського «Боїнга».

Було багато інших заяв, уточнив він, які можна зібрати та пред'явити як докази в судових процесах. Скажімо, використати у трибуналі в Гаазі позов до РФ з боку постраждалих від падіння цього ж «Боїнга».

Єдиний фронт протидії РФ: що далі?

«Україна не повинна полишати спроби через судові механізми запровадити нові санкції, обмеження й висувати нові вимоги до РФ», - переконаний Кулик.

Безумовно, маємо прецедент по цій Конвенції та приклад того, що США не можуть навести докази фінансування тероризму з боку Ірану, але це не є перепоною для того, щоб Америка запроваджувала все нові санкції проти Тегерану.

Україна проти Росії в міжнародних судах: що обіцяли українські політикиУ розпал судового процесу в Міжнародному суді Організації Об’єднаних Націй у Гаазі «Слово і Діло» вирішило згадати, хто з політиків що обіцяв стосовно відстоювання прав України в міжнародних судах.

«Україна має йти шляхом збирання доказів, захисту своїх інтересів, проводити політику, спрямовану на залучення якомога більшої кількості учасників до створення єдиного фронту протидії Росії. Це має бути в судах, заявах, прямих обмеженнях — ембарго, санкціях», - резюмував Віталій Кулик.

Нагадаємо, місяць тому російська сторона заявила, що визнає рішення Міжнародного суду ООН за позовом України.

Хто з політиків обіцяв довести в міжнародних судах причетність РФ до насильства на Донбасі – «Слово і Діло» розповідало в матеріалі «Україна проти Росії в міжнародних судах. Що обіцяли українські політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: