У РФ є спосіб обійти рішення суду ООН і не відновити Меджліс у Криму

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог

Однозначно той факт, що за позовом щодо тероризму суд відмовився вводити тимчасові заходи до РФ, не варто сприймати як програш України. Це не значить, що РФ визнано країною, яка не фінансує тероризм.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, оцінюючи рішення Міжнародного суду ООН за позовами України до РФ.

«Зараз можна зробити висновок лише такий, що розгляд справ займе більше часу, ніж розраховували. Довести провину — це питання збору дуже переконливих доказів, на що може піти не рік і не два» - підкреслила вона.

Навряд чи РФ можна вважати сильнішою, проте є нюанс, який відіграє істотну роль, — прецедентів розгляду саме звинувачень, позовів по цій Конвенції у суді не було.

«Розгляд буде тривалим. Україні потрібно надати вичерпну інформацію по позову щодо тероризму», - додала вона.

Перше ж рішення суду щодо відновлення Меджлісу і припинення обмежень кримських татар — великий плюс для нас, але, з іншого боку, дуже складно уявити, що РФ буде це виконувати.

«Контроль за їх виконанням покладено на Генасамблею, на ООН і ООНівські структури, а Росія має там право вето», - констатувала вона.

Крім того, слід визнати, що РФ інформаційно дійсно потужно працює в Криму, як і на Донбасі.

«До певної міри це політичний тиск, який буде чинитися й надалі. Проте, окрім політичних оцінок, складно змусити РФ виконувати ті чи інші рішення суду. Можливо, якраз під час періоду розбору цього процесу може з'явитися шанс припинення тієї практики, яку застосовує РФ, зокрема, й на Донбасі», - резюмувала Юлія Тищенко.

Нагадаємо, два роки тому міністр закордонних справ України Павло Клімкін пообіцяв, що Україна доведе провину Росії у спонсоруванні тероризму.

«Слово і Діло» зафіксувало 26 обіцянок міністра, більшість з яких отримали статус «виконано» — 10, що склало 38% рейтингу відповідальності політика. Всі його обіцянки доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: