Депутати Київради підтримали українізацію вивісок та меню ресторанів

Читать на русском
Київрада прийняла за основу проект рішення про обов'язкове використання української мови в сфері послуг, вивісках і меню кафе та ресторанів.
Українська мова в Києві

Сьогодні Київська міська рада ухвала за основу проект рішення про обов'язкове використання української мови в рекламних оголошеннях та вивісках, меню в кафе та ресторанах, а також у сфері послуг. За таке рішення проголосував 91 депутат.

Про це пише Слово і Діло, посилаючись на «ВВС.Україна».

Надалі планується доопрацювати цей документ авторства «Свободи» та схвалити його в цілому.

Відмітимо, що в законопроекті пропонується, що на території Києва реклама, вивіски, плакати, афіші та цінники повинні бути українською мовою. Якщо ж вивіска має іноземний товарний знак, то переклад чи транслітерація українською має бути рівновеликим шрифтом.

У сферах обслуговування має вживатись українська мова і продавців зобов'яжуть вперше звертатись до клієнта українською мовою, а після цього за потреби переходити на інші мови.

У закладах громадського харчування меню повинні бути написані українською мовою, а іноземними мовами воно може надаватись на прохання клієнта.

За словами депутатів-ініціаторів цього законопроекту, це рішення дозволить захистити права україномовного населення Києва.

Однак, проект рішення не передбачає покарання за невиконання його положень.

Нагадаємо, що під час великодньої всеношної служби в окупованому Севастополі в Покровському соборі читали Євангеліє українською, російською та грецькою мовами.

Як повідомлялося раніше, за 22 роки російська мова втратила більше позицій в країнах пострадянського простору, ніж будь-який інша мова.

Зазначимо також, що нещодавно міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла про загрозливу тенденці у деяких школах з викладанням мовами нацменшин не дають достатнього рівня володіння державною мовою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: