Гриневич розкритикувала школи для нацменшин

Читать на русском
Міністр освіти Лілія Гриневич повідомила про те, що деякі школи для національних меншин погано навчають державній мові, що не дозволяє випускнику здати ЗНО і вступити до вузу.
Лілія Гриневич

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич розповіла про загрозливу тенденцію: у деяких школах з викладанням мовами нацменшин не дають достатнього рівня володіння державною мовою.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на промову Гриневич під час експертного обговорення на тему розвитку багатомовності українських школярів.

Міністр уточнила, що зараз таких школярів на 8% більше, ніж 2 роки тому. «Подібна ситуація означає, що діти після закінчення школи не мають рівного доступу до вищої освіти в Україні. За офіційною статистикою Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), у 2016 році більше 36% випускників Закарпаття здали зовнішнє незалежне оцінювання (ДПА) з української мови з результатом від 1 до 3 балів за 12-бальною шкалою. Ці результати означають, що третина випускників Закарпаття не мають можливості вступити у виш, адже успішне складання ЗНО з української мови – обов'язкова вимога при вступі», – пояснила Гриневич.

Вона перерахувала три основні напрямки мовної освіти в Україні: забезпечення вільного володіння державною мовою, володіння рідною мовою (у разі відмінності), а також активний розвиток володіння іноземними мовами.

Система нарахування стипендій-2017: основні критеріїЗ 1 січня в навчальних закладах України діє нова система нарахування стипендій. «Слово і Діло» розбиралося, хто і скільки зі студентів тепер отримує.

«Зараз ми маємо знайти правильний і продуктивний баланс для вивчення мов, щоб після випуску з державної загальноосвітньої школи діти виходили конкурентоспроможними і мали усі можливості для подальшого продовження навчання у системі вищої освіти в Україні», – підкреслила чиновник.

«Хороша освіта повинна дати можливості для дитини вийти зі школи багатомовною, тобто володіти на достойному рівні одразу кількома мовами. Це не лише збільшить освітні можливості для наших дітей, а й сприятиме відкриттю України для світу, налагодженню продуктивних міжнаціональних зв'язків», – додала Гриневич.

Нагадаємо, що мешканцям Криму та зони проведення АТО Міністерство освіти і науки України дозволило отримувати середню освіту у формі екстернату.

4 серпня 2016 року міністр освіти і науки запевнила, що проект нових методичних рекомендацій щодо навчально-виховного процесу в початковій школі буде розміщений на сайті Міністерства освіти і науки України. Батьки зможуть апелювати до цього документу, коли бачитимуть, що вчитель порушує нові методичні рекомендації. Відмітимо, що Гриневич виконала свою обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: