Півроку як одна мить. Цукерково-букетний період губернатора Миколаївщини

Читать на русском
Тетяна Локацькажурналіст

6 квітня 2017 року минуло півроку з моменту призначення нового голови Миколаївської обласної державної адміністрації Олексія Савченка. Свої надії на це призначення покладав кожен житель області. Погляньмо ж, що хорошого вже сталося, що було обіцяно, що залишилось незмінним. Для більшої об'єктивності я скористалася матеріалами ЗМІ: обіцянки, заклики, виконання поставлених завдань і т. д. Отже, почнемо з обіцянок і планів губернатора. Аби не було сумно читати, нагадаю старий анекдот: «Ой, люба, ти вийшла заміж за депутата, це чудово! – Що ж тут чудового? Стане над ліжком і півночі розповідає, як нам буде добре».

У день призначення Олексій Юрійович дав щонайменше три яскраві обіцянки:

  1. Боротися з корупцією.

  2. Створити Раду громадських організацій.

  3. Очолити створення руху самооборони Миколаївщини.

Перший пункт несе радше декларативний характер. Дорікнути главі ОДА тим, що він не дуже-то бореться з корупцією, буде складно. Пропоную записати виконання цієї обіцянки до розділу «в процесі». Але варто зазначити, що, за даними ГО «Центр антикорупційних розслідувань», Миколаївська область за рівнем корупції перебуває на 20-му місці серед всіх областей. Ризикну припустити, що губернатор підняв область на два пункти. Чи опустив?

За другим пунктом особливої інформації немає. Озвучили й забули. Можливо, на створення такої Ради, ініційованої Гарантом Конституції, потрібно більше ніж півроку (самій не смішно). І все ж пишемо «не виконано». З рухом самооборони області теж усе якось примарно, навчання територіальної оборони – дещо інша подія. З огляду на затяту симпатію губернатора до таких рухів записуємо цю обіцянку як таку, що має статус «у процесі».

Далі по пунктах.

Здійснити інфраструктурний прорив у області в 2017 році. Обіцянка прозвучала 13 жовтня 2016 року на засіданні Ради регіонального розвитку під головуванням Президента. Там же озвучувалися й плани «викорінити всі корупційні схеми і в найкоротші терміни побудувати дороги, за які не буде соромно». Поки про інфраструктурний прорив інформація не озвучувалась. Про дороги поговоримо далі. Обіцянку запишемо до розділу «в процесі». У голови ОДА ще є півроку для «прориву».

Закінчення будівництва зали для фехтування в парку «Перемога». Як, ким і в який спосіб це було зроблено, народ мало хвилює. Обіцянка виконана – чітко і в строки.

Цей пункт можна було би записати до розділу «Порятунок», але я вважаю, що тут була озвучена екстрена обіцянка з таким же оперативним виконанням. Незважаючи на критику жителів, невдоволення за окремими фактами, питання оперативного підключення опалення в місті було вирішене. У цей критичний момент глава міста кудись зник, і проблему вирішив керівник ОДА. Можливо, когось довелося залякувати, «тримати за горло», але опалення міста й соцоб'єктів запустили. Без питань – «виконано».

22 жовтня голова ОДА відреагував на критику у ЗМІ щодо незнання ним української мови, підписавши розпорядження про курси української мови для держслужбовців. Взагалі дивне розпорядження, адже знання української – обов'язковий пункт під час прийому на держслужбу. Проте як такі курси не запрацювали. Обіцянка не виконана.

24 жовтня 2016-го Савченко заявив, що протягом двох тижнів на території фехтувальної школи буде завершений благоустрій і прокладена дорога. До речі, гарантії цього давав тоді ще віце-мер Гайдаржи. Тепер – заступник голови ОДА за тим же профілем. Чекаємо. Поки «в процесі».

24 жовтня цього ж року. Заява про електрифікацію залізничної гілки й запуск швидкісних потягів. За фактом – просто гарна заява і звернення ОДА до профільного міністерства. Констатація події, про який всі й так знають, і легше від цієї заяви не стало. Проте – вірю, сподіваюся й чекаю. Пропоную записати до «в процесі». Хтозна...

26 жовтня 2016 року Савченко пообіцяв, що не допустить проявів сепаратизму в області. Не знаю, як на це реагувати, адже пізніше Олексій Юрійович заявив, що область на 65% населена латентними сепаратистами. До того ж були публічні звернення до голови ОДА з приводу депутата Невінчаного, депутата Скорого, який все ще володіє мандатом. Загалом якщо і є боротьба, то ми її не бачимо. Досі були лише публічні закиди щодо неголосування питання про Росію-агресора і зауваження журналістці за російську мову. Запишемо «в процесі». Може, у нього такий принцип боротьби: бий своїх, щоб чужі боялися?

Написати звернення як нардеп про субвенцію з Держбюджету в розмірі 5 млн грн – виконано.

27 жовтня губернатор звернувся до міністра інфраструктури Володимира Омеляна з проханням звільнити В'ячеслава Шуліченка і призначити ефективного менеджера в облавтодор. Обіцянка за всіма пунктами виконана.

28 жовтня минулого року він обіцяв вжити заходів із питання реорганізації та порушень, озвучених працівниками Миколаївського морпорту. А далі все закрутилося, губернатор інформаційно самоусунувся: чи то часу не знайшов, чи то носа туди пхати не став. Словом, обіцянка не виконана.

Миколаївський губернатор пригрозив «замочити в сортирі» ЗахарченкаГолова Миколаївської ОДА Олексій Савченко пригрозив ватажкові так званої ДНР Олександру Захарченку.

Була створена Рада колишніх голів обласної державної адміністрації. Це варто вписати в обіцянки, так як прозвучали фрази «Миколаївщина (виявиться – ред.) в п'ятірці кращих» і «врахую помилки, щоб не повторювати». Миколаївщина вже точно поки не в п'ятірці кращих, помилки не враховані. Так що запишемо «у процесі». До речі, згідно з відповіддю на запит, рада «колишніх» збиралася двічі: обговорювали життєво важливі питання області. Дуже «ефективна» рада, результат одразу помітний.

Створена робоча групу при ОДА, завдання якої – контролювати використання земель в області. Вона навіть кілька разів збиралася. Але на всі запити про результати роботи поки відповідь проста – «в процесі». 9 листопада Савченко пообіцяв, що більш детально розповість про результати робочої групи. Терміни не уточнив. Відповіді з ОДА ті ж самі – процес іде.

Будівництво об'їзної дороги для вантажівок. Я б дуже хотіла тут поставити статус «виконано» з трьома знаками оклику, або хоча б «у процесі». Але пізніше Олексій Юрійович заявив, що питання не на часі. Була створена робоча група, до якої увійшли стивідори. Офіційна відповідь з ОДА: «збиралися один раз». На цьому ініціатива померла. Не виконано.

Упорався з негодою. Про це було чимало публікацій. Губернатор заявляв, що до зими область не готова. Проте якимсь дивом (може, завдяки тому, що цього року снігу було менше) в області не відбувся колапс. Виконано.

Боротьба з підпільними казино і залами ігрових автоматів. Сама по собі боротьба, судячи з повідомлень у ЗМІ, почалася в усій країні, в Миколаївській області її інформаційно очолив глава ОДА. Це цікаве питання теж має темний бік, думаю, губернатору варто приділити більше уваги тому, хто й навіщо так різко взявся носити воду в решеті. На сьогодні боротьба триває. «В процесі».

Пообіцяв спитати з депутатів облради за відсутність роботи і до всіх прийти з виборцями. Не прийшов. Поки конфлікт «ОДА vs. Облрада» тільки набирає обертів. Не виконано.

Поки губернатор сварився, що область не готова до зимової негоди, наобіцяв приїхати з інспекцією особисто до кожного району й перевірити: чи готові? «Масштабна інспекція» обмежилася двома районами: Очаківським і Первомайським. Обіцянка не виконана.

Змінив розпорядження попередника Вадима Мерікова, тим самим заборонивши зносити пам'ятник міліціонерам. Виконано.

Разом із командою написав бюджет області на 2017 рік. У підсумку облрада бюджет затвердила. Виконано.

Що стосується бюджету, тут була ще одна цікава обіцянка Савченка. Воно, звичайно, більше стосується депутатів облради, але подальший розвиток подій показав: можна наобіцяти й забути. Велика сума, близько 4 млн, була виділена для висвітлення діяльності місцевої влади. Депутатам говорили, що це дасть змогу підтримати місцеві ЗМІ, що реформуються. На початку року я вирішила уточнити: то що там із грошима для ЗМІ? Виділяють? Договори підписані? Відповідно до обласної програми, так само передбачена поняття «підтримка». Підтримка, за Законом України «Про державну підтримку та соціальний захист журналістів», передбачає фінансову допомогу. На перший запит відповідь була традиційна – все в процесі, готуємося. Вдругемгубернатора про це запитали вже на прес-конференції. Тоді Олексій Юрійович зробив вигляд, що не зрозумів запитання, і відповіді не дав. Довелося подати запит через Адміністрацію Президента. Такої оперативності у відповідях від ОДА я ще не бачила. Був оголошений тендер на виготовлення відеопродукту. Для друкованих та електронних ЗМІ все лише в розробці. Відповідь була надана в березні: в області реформується на першому етапі 14 друкованих газет. Найтиражніші – Баштанська, Новобузька. Але їхній тираж – близько п'яти тисяч примірників. А в тендері буде враховуватися й тиражність ЗМІ зокрема. Так що районки «в прольоті». Головне, що голоси від депутатів отримали, а виконувати – це вже справа десята. Подивимося, що буде далі, й куди витратять 4 млн бюджетних грошей. На сьогодні ця обіцянка має статус «у процесі».

Митний експеримент – як довгоочікувана дитина в бездітній сім'ї: всі раді, тільки тепер її виростити треба. У грудні на виїзному засіданні бюджетного комітету чи то Савченко дотиснув, чи то так і було розіграно, але було продавлене питання внесення Миколаївської області до списку областей, що беруть участь у «митному експерименті». Надалі обіцянка була виконана. Миколаївщина таки опинилася в митному експерименті... як і всі регіони країни. Про дорожній виклик губернатору – далі. Зараз це зобов'язання «в процесі виконання».

Губернатор обіцяв, що за аварії на проблемних ділянках доріг будуть відповідати шляховики. На сьогодні вже є факти аварій через ями. Обіцянка не виконана.

Повернення у держвласність майна. Прокуратура області «відбила» в суді питання продажу дитячого табору ім. Шмідта. А ось ОДА, своєю чергою, повернення табору до власності держави заблокувала. Ніхто за продаж і блокування, звісно ж, покарання не зазнав. Але після звернення прокурора області до голови ОДА та шуму у ЗМІ табір повернувся у власність держави. Тобто за фактом все ж зобов’язання виконане.

У Миколаївській ОДА збираються розпродати по частинах недобудований крейсер «Україна»Петро Порошенко підписав указ про демілітаризацію недобудованого крейсера «Україна», який тепер планують продати по частинах, каже заступник губернатора Миколаївської області.

Вирішити питання з боргами по заробітній платі на заводі ім. 61 Комунара. Обіцянка була озвучена 5 січня 2017 року. А в березні працівники заводу так само виходять із мітингами під стіни ОДА. Зарплати немає. Обіцянка не виконана.

На відкритті фехтувальної зали 12 січня 2017 року Президент Петро Порошенко озвучив обіцянку Олексія Савченко, дану ще на зорі роботи губернатора на посаді: «розчистити» чергу на житло для інвалідів АТО. В цей же день Петро Олексійович вручив АТОшникам ордери на 15 квартир. Оскільки учасників АТО, що потребують житла значно більше, то обіцянка має статус «у процесі виконання».

Знову про дороги в області. В січні поточного року губернатор продублював слова Президента про те, що області виділять 1,2 млрд на ремонт доріг. Нині вже квітень. Риторика значно змінилася. Гроші до областв так і не прийшли, і тому озвучуються різні виправдання. На жаль, не можу вписати цю заяву до розділу «в процесі». Подробиці пізніше. Не виконано.

Кидати виклики судилося не тільки голові ОДА. Так, у січні відомий на місцевому рівні борець зі сміттєвими звалищами Сергій Савченко кинув виклик губернатору й меру, запропонувавши взяти участь у боротьбі зі стихійними звалищами. Губернатор виклик прийняв... і все. Більше у зв'язку з цим від нього жодної інформації не надходило. Не виконано.

Створення реабілітаційного центру для учасників АТО. Про це губернатор заявляв неодноразово. На мій запит в ОДА відповіли, що написані листи до міністерств, розглядаються кілька варіантів. Обіцянка в процесі виконання.

Обіцянка відремонтувати шахову школу. Сподіваюся, «в процесі».

«Терористів мочити в сортирі». На щастя ця обіцянка поки не стала в пригоді, адже до нас у область не лізуть всякі захарченки. Проте варто залишити її в розділі «в процесі виконання».

Дав доручення профінансувати заміну вікон у школі-інтернаті №5. До середини березня фінансування так і не прийшло, школа продовжила заміну власними силами. Сподіваюся, департаменту освіти «настійливо» нагадають, як вони підвели губернатора, і фінансування на вікна буде виділене. «В процесі».

Відправити 40 дітей миколаївських учасників АТО на канікули до Туреччини. Чи виконає глава ОДА дану обіцянку – покаже час. На сьогодні ще немає відповіді на запит із цієї теми. Але є інформація, що деякі батьки з сімей учасників бойових дій зверталися до ОДА – й отримали м'яку відмову. Можливо, вже немає місць? Поки «в процесі виконання».

«Віконця життя» для новонароджених. Варто зазначити, що ця обіцянка виконана на «відмінно». «Віконця» відкривалися й продовжують відкриватися.

За дорученням Президента ОДА зібрала допомогу жителям Авдіївки. Виконано.

«Справа честі»: розслідування нападу на бізнесмена Дмитра Макса. Виконавець затриманий, тож обіцянка виконана.

«Так буде з кожним хабарником», – заявив Олексій Юрійович при звільненні глави Новоодеської РДА Євгена Вербіна. Пізніше військова прокуратура відповіла на запит ЗМІ, що по Вербіну провадження не відкривалося. Савченко цю подію особливо ніяк не прокоментував, але і свою заяву про хабарника-голову РДА не спростував. Дивна ситуація, адже за фактом – звільнений, хоча не винен. Читати пункт 1 обіцянок. Не виконано.

20 грудня 2016 року під час виступу на регіональному бізнес-форумі Савченко пообіцяв незабаром назвати прізвища двох нардепів, які заважали ремонту доріг у області. Оскільки час ішов, а прізвищ усе не було, я вирішила уточнити за допомогою запиту в ОДА: хто ж ці нардепи? І коли настане обіцяне губернатором «скоро»? Відповідь на інформзапит була гранично тактовною. Самій сподобалося, як чиновники вміють м'яко і толерантно «відшити». В адміністрації такою інформацією не володіють. На прес-конференції губернатора прізвища нардепів теж не прозвучали. Підозрюю – ця таємниця помре разом із Олексієм Юрійовичем. Не виконано.

Відновлення конкурсів на посади головних лікарів обласних лікувальних закладів. Пізніше всі конкурси були проведені. Деякі проведуть повторно. «В процесі».

Призначення перевірок у КП «Міжнародний аеропорт Миколаїв» та КП «Миколаївкомунтранс». Перевірки тривають. Про аеропорт докладніше далі. Щодо другого підприємства особливо нічого не відомо. Благо Савченко цього разу пообіцяв не озвучувати сам інформацію, а чекати її від інших людей. Загалом, що стосується перевірок, обіцянка «в процесі виконання».

Аеропорт. На ньому ще зупинимося більш детально. Але обіцянка є обіцянка. Бізнес обіцяв дати безвідсоткову позику на відновлення аеропорту. Сподіваюся, не вийде така ж історія, як з об'їзною дорогою (див. п. 16 обіцянок). «У процесі».

Ще раз про боротьбу з корупцією, покарання чиновників, боротьбу з кримінальними авторитетами. Що тут сказати? Як можна боротися з безгрошів'ям у борделі, просто переставляючи ліжка? «В процесі».

Ще з лютого обговорюється питання посади бізнес-омбудсмена при ОДА. Губернатору про нього нагадували неодноразово, але поки воно має статус «не виконано».

Обіцянка відновити водну базу «Спартак». На сьогодні відповідь із ОДА не прийшла. Так само незрозуміло, на чиєму балансі перебуває база. Сподіваюся, на неї чекає та ж сама доля, що і на школу фехтування. «В процесі».

Допомога полігону «Широкий Лан». Радник Президента Юрій Бірюков звернувся до голови ОДА з проханням допомогти полігону, що й було зроблено. Обіцянка виконана.

Не знаю, чи є це заслугою чинного губернатора, адже проект зі встановлення сонячних колекторів почався до його призначення, але саме він їх відкрив. Пропоную для рівноваги вписати цю заслугу йому. Виконано.

Розділити податки. Поки про цю ідею Савченка більше інформації немає. Проте обіцянка прозвучала. Оскільки невідома подальша доля обіцянки, то впишемо до розділу «в процесі».

«Ми будемо будувати і просити гроші», – таку заяву губернатор зробив щодо доріг у області. Поки ніхто нічого не будує, але просить. «У процесі».

Савченко доручив головам РДА та мерам закупити вагові комплекси для контролю вантажівок. Так само запланував створити комунальне підприємство для виконання робіт зі зважування. Розумію, що не виконано, але сподіваюся, що «в процесі».

Стадіон у парку «Перемога», який повинен відкритися до Дня Конституції в 2017 році. Чекаємо. Поки «в процесі виконання».

Замість двох спецавто мер Миколаєва купив для інвалідів звичайний автобусМіський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич не виконав обіцянку щодо купівлі для людей з особливими потребами двох спеціальних авто..

9 березня 2017-го відбулася довгоочікувана прес-конференція голови Миколаївської ОДА. Ось тут-то він наобіцяв від душі. «Хмарний порт» – «в процесі».

Відновлення українського флоту. Незрозуміло, яким чином така масштабна обіцянка вписується в повноваження губернатора (навіть Миколаївської, найбільш суднобудівної області України, але все ж таки). «В процесі».

Проект японського мосту. «В процесі виконання». Сподіваюся, хоча б цей губернатор доведе розпочате до логічного завершення.

Сміттєпереробний завод. Поки «в процесі».

Благоустрій залізничного вокзалу. «В процесі».

Переробудова недобудованого стадіону за рахунок підрядника. Також «у процесі виконання».

Забезпечення своєчасної підготовки до літнього оздоровчо-туристичного сезону. Створена комісія. Влітку побачимо результати, а поки, знову ж таки, «в процесі виконання».

Невідомо, чи обіцяв губернатор землю саме цим бійцям, але сертифікати на земельні паї він роздав. Хто й коли почав цю роботу – історія замовчує. Та й добре, головне, що морпіхи їх отримали. Виконано.

Звільнення голови Миколаївської екоінспекції: Савченко заявив про намір звернутися до вищих інстанцій із вимогою звільнити Віталія Бабенка. Але поки чиновник залишається на посаді. «В процесі».

Губернатор взяв на себе пряму відповідальність за всі корупційні скандали в області, в тому числі й щодо скандального Вознесенського кар'єру. Дивимося пункт 1 обіцянок. Тобто почав боротися сам із собою? «В процесі».

Наприкінці березня Савченко «образився» на депутатів облради за зняття всіх внесених на сесію питань і пообіцяв, що тепер у регіоні буде панувати верховенство права. Тут не завадило б поставити фото Почекуна. «В процесі».

Заявив, що на наступну сесію обласної ради буде внесене питання про визнання Росії країною-агресором. Про це він заявляв повсюдно ще кілька днів після відмови депутатів облради проголосувати за дане рішення. Обіцянка «в процесі виконання».

Тепер уже в травні. Гроші з «митного експерименту» очікуються з початку року. З різних причин їх немає. Губернатор пообіцяв, що 150-200 млн грн на ремонт доріг область отримає вже в травні. Очікуємо. Поки «в процесі».

Кабмін виділив понад 93 млн грн на будівництво та купівлю житла для військовослужбовців. Чекаємо, коли почнуть здавати об'єкти під житло та вручати ордери. Зобов'язання «в процесі виконання».

Створення спецкомісії з перевірки приватизації Миколаївського глиноземного заводу. Комісія не створена. На сьогодні відомо, що при спецкомісії буде працювати робоча група, яка займатиметься перевіркою приватизації. А ось раптове загострення уваги до глиноземного варте окремої публікації. Звідки б це раптом такий інтерес? «Не виконано».

Створення обласного стивідорного КП. «В процесі».

У підсумку маємо: 41 обіцянка в процесі, 14 – не виконані, 13 – виконані. Ще раз зазначу: всі описані факти взяті з відкритих джерел. Можливо, виконаного чи невиконаного значно більше. Сподіваюся, за півроку не залишиться невиконаних обіцянок або, принаймні, буде менше озвучених публічно. Про іншу діяльнвсть у різних галузях, хороші, а може, й не дуже, вчинки губернатора Олексія Савченка – пізніше.

П. С. Поки писався блог, в області трапився ще один резонансний напад: вранці 12 квітня стріляли у волонтера і громадського діяча Дениса Барашковского. Останнім часом він боровся з незаконними пасажирськими перевезеннями. Якщо це і є реалізація обіцяних губернатором інфраструктурного прориву й підняття області в показниках, то, може, не треба?

***
Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: