Пенсійна реформа: складається враження, що її мета – позбавити людей шансу жити гідно

Читать на русском
Володимир Щербінаексперт з пенсійного забезпечення

** Підвищення пенсій з 1 травня якщо і станеться - то буде абсолютно неефективним, більш того - до певної міри шкідливим. Цей крок влади не має відношення як до реформи, так і до подолання дефіциту Пенсійного фонду. **

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт «реанімаційному пакету реформ» з питань пенсійного забезпечення Володимир Щербина, оцінюючи і {embed : publication: url: 34267: [анонсоване направлення законопроекту щодо пенсійної реформи до МВФ і Кабміну.]}

«Реформа повинна докорінно змінити спосіб функціонування Пенсійного фонду, а точніше -  спосіб забезпечення пенсійної потреби суспільства. Сьогодні це великий загальний котел. Чомусь в Україні вважають, що вкладені до Пенсійного фонду гроші нічого не варті», - міркує Щербина.

Щоб провести ефективну реформу, потрібно «забути» про чинну систему і повністю змінити принцип пенсійного забезпечення українців.

«Пенсійна система повинна наповнюватися через гроші людей, які сьогодні спрямовуються в ПФ. Їх потрібно як мінімум перестати відбирати через сплату ЄСВ, запропонувати людям приватні поліси. Засоби з цих полісів повинні, зокрема, успадковуватися в разі смерті їх власника. Так буде створюватися приватна власність - капітал, який українці зможуть накопичувати собі на гідну пенсію», - пояснює експерт.

Зараз же у населення більше зобов'язань перед державою, ніж становить розмір їх пенсії або зарплати. А коли у людини забирають більше третини доходу - вона перестає працювати, і думає, як вижити.

«Це базовий принцип. Але складається враження, що у нашої влади стоїть інше завдання - як не дати людям фінансовий ресурс для нормального життя», - підкреслив він, акцентуючи, що це ключова проблема всіх реформ в Україні.

Що стосується вимог МВФ, як зазначив експерт, нам слід зрозуміти: кредиторів мало хвилює гармонійний розвиток нашої країни і добробут її громадян.

«Турбує їх лише одне: щоб Україна була в змозі повернути борги. А на даний момент наша країна не здатна заробляти, а відповідно – не може й віддавати борги. У Фонді це розуміють, тому вимагають пенсійної реформи», - підкреслив фахівець.

«Реформа не матиме жодного значення для людини, поки вітчизняна влада не зрозуміє просту річ: потрібно припинити витягати з кишені громадян більше третини їхнього доходу. Дві третини після оподаткування повинно залишатися в сімейному бюджеті», – резюмував Володимир Щербина.

Місяць тому міністр соцполітики пообіцяв, що . За даними моніторингу, Андрій Рева дав 18 обіцянок, більшість з яких отримали статус «у процесі». Рейтинг відповідальності чиновника доступний

Хто з політиків обіцяв українцям змінити систему пенсійного забезпечення - в матеріалі «Коли Україні чекати пенсійної реформи? ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: