Рева пояснив, як зрівнюватимуть пенсії для всіх українців

Читать на русском
Один із шляхів зрівняння пенсій для українців - збільшення дотації Пенсійного фонду з бюджету, однак уряд на такий крок не піде.

Зараз у державі існує великий розрив у розмірах пенсій серед населення, яке виходило на пенсію в різні роки.

Про це перед початком засідання уряду заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, повідомляє «Слово і Діло».

Він пояснив, що, в державі існує пенсійна формула, яка включає страховий стаж роботи людини і внески, які він платив. Починаючи з 2000 року, всі внески були персоніфіковані, завдяки чому можна співвідносити внески до середньої заробітної плати у відповідності з місяця, в якому здійснювалися внески. На цій основі можна обчислити відповідний коефіцієнт.

При цьому ключовим у цій формулі є показник середньої зарплати, який з 2012 року не переглядався для людей, які вийшли на пенсію до того часу.

«Уявіть, сьогодні пенсіонер, який йде на пенсію, має у 2017 році цей показник на рівні 3760 гривень, минулого року - 3200 гривень, а у пенсіонера у 2012 році - 1197 гривень. Тобто уявіть, який розрив в пенсіях між цими двома пенсіонерами», - наголосив Рева.

За його словами, для того щоб знайти гроші на цей ресурс, є два шляхи. Один з них - збільшити дотацію Пенсійного фонду з бюджету, однак уряд на такий крок не піде.

«Другий варіант - це збільшити власні надходження до Пенсійного фонду за рахунок розширення кола платників та підвищення зарплат як у бюджетному, так і в небюджетному секторах», - пояснив Рева.

Рева пояснив, чому не виконав обіцянку про запуск пенсійної реформи з 2017 рокуГлава Мінсоцполітики Андрій Рева розповів, чому йому не вдалося виконати обіцянку про запуск пенсійної реформи з 1 січня.

Він зазначив, що за перші три місяці надходження збільшилися на 37%, тобто протягом 1 кварталу понадпланово надійшло 7 мільярдів гривень.

«Ми порахували, що до кінця року необхідно (якщо з 1 жовтня ми це робимо) додатково до тих коштів, які у нас бюджетом передбачено, потрібно 11-12 мільярдів гривень. Я думаю, що ми до жовтня на цю суму вийдемо», - підсумував Рева.

Він додав, що саме ці кошти і дозволять почати процес осучаснення пенсій.

Раніше Гройсман розповів, коли Рада може ухвалити пенсійну реформу.

Нагадаємо, раніше Мінфін обіцяв підвищити пенсії українцям за однієї умови.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: