Результати візиту Тіллерсона в Москву: тактична нічия, світ – на паузі

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Атмосфера переговорів була крижаною. Очевидно, що обидві сторони показали свою силу, а напруга у відносинах проявилася в холодних заявах та жорстких інтонаціях з обох сторін.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, підбиваючи підсумки візиту Рекса Тіллерсона до Москви і оцінюючи перспективи для України.

«Поки що переговори завершилися тактичною нічиєю. РФ показала свою силу, а Америка надала свої аргументи. Той факт, що РФ погодилася прийняти розслідувачів, уже свідчить, що на Асада певний вплив буде. Повторних ударів найближчим часом в Сирії чекати не варто, скоріше за все буде взята пауза й зосереджена увага на розслідуванні хімічної атаки», - міркує політолог.

Можливо, додав він, зараз Росія будуватиме розрахунок безпосередньо на переговори з президентом США Дональдом Трампом.

«Зустріч Путіна з Трампом може відбутися ще до саміту НАТО, якщо буде загострення північнокорейської чи сирійської ситуації. Якщо форс-мажору не буде, то навряд чи навіть на полях саміту Трамп з Путіним будуть вести конструктивні переговори. Це не зовсім підходяща ситуація, та й на це потрібно багато часу», - зауважив Воля.

«Удар по зубах Путіну»: чим загрожує протистояння РФ зі США та чи відіграється Кремль на Донбасі?Політичний експерт розповів, як відіб'ється на Україні загострення відносин між США та Росією через сирійську кризу.

Для України ж зараз важливим є візит Тіллерсона до Києва, наголосив експерт.

«Зустріч із Тіллерсоном може бути значно більш продуктивною в політичному сенсі, бо розклад в американській адміністрації такий, що хоч офіційний статус Тіллерсона – держсекретар, але реальний його статус такий, що він фактично друга людина після Трампа, а з певних питань слово Тіллерсона може бути визначальним для президента США, зокрема, і щодо України», - резюмував Володимир Воля.

Західні ЗМІ пишуть, що Кремль зустрів Тіллерсона «неочікувано неприязно». Прес-секретар Путіна заявив, що Тіллерсон і Путін не обговорювали ситуацію в Україні.

Сам Тіллерсон назвав Україну перешкодою для поліпшення відносин між США і Росією та наполягав на виконанні Мінських угод.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: