«Удар по зубах Путіну»: чим загрожує протистояння РФ зі США та чи відіграється Кремль на Донбасі?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Несподіване, проте рішуче рішення США дати відсіч за хіматаку в Сирії та завдати ракетних ударів не на жарт здивувало та розлютило керівництво Кремля, але ще більше побоювань виникло щодо того, яку відповідь підготували у Кремлі, адже просто закрити очі на такі рішучі кроки Америки в РФ не зможуть.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Чи може бути вигідним для України погіршення відносин між США і Росією?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Залишити таку зухвалість з боку США без відповіді в Кремлі просто не можуть. Росія живе в режимі підготовки до президентських виборів у 2018 році, і їм важливо не допустити ніякого зниження рейтингів нинішнього керівництва країни», - висловив побоювання політолог, припускаючи, що боротьба буде відбуватися як у дипломатичній площині, так і методами інформаційних і кібер-атак.

«Цілком імовірно, що в Європі можуть активізуватися дії терористів, а на Донбасі - посилитися протистояння з елементами наступальних дій», - уточнив він.

Трамп, на відміну від Обами, не став обирати між сценаріями «домовитися з Росією» або «висловити глибоку стурбованість», а просто вирішив дати в пику.

«Заборона на використання режимом Асада хімічної зброї була ще в серпні 2013 року. Але, як виявилося, хімічна зброя у Асада все-таки залишилася, і у Вашингтоні вирішили більше не церемонитися, тим більше, що Росія відразу ж заблокувала резолюцію Ради безпеки ООН, позбавивши будь-яких дипломатичних важелів вплинути на режим Асада й відкрито фактично показала свою причетність до цього», - нагадує експерт голосування на Раді Безпеки ООН.

Ультиматум США для Путіна: чого чекати від візиту Тіллерсона до Москви?Політичний експерт розповів, з ким об'єднаються США для протидії Путіну, яку позицію обере Китай та чи допоможе візит Рекса Тіллерсона врегулювати сирійську кризу.

У такому контексті, на його погляд, конфлікт набуває дедалі більше обрисів ситуації з бомбардуванням Югославії силами НАТО у 1999 році.

Нині, підкреслив політолог, очевидно, що ілюзії та розрахунок на дружбу з Трампом розвіялися, а прогнози, які ще кілька місяців тому спричиняли усмішку та скепсис щодо «Холодної війни 2.0», здійснюються.

«Ще торік у жовтні Росія вийшла з угоди зі США щодо співробітництва в галузі ядерних досліджень і енергетики, а у Вашингтоні після гучних викривальних політичних скандалів, в яких «засвітилися» російські спецслужби, вирішили не йти на жодні поступки російському керівництву», - підкреслив політолог, акцентувавши що основа охолодження відносин мимоволі, але стала надбанням громадськості, що також має свою вагу у політиці стримування США.

Трамп виявив значну рішучість і щодо позиції по Донбасу, і щодо конфлікту в Сирії. Незважаючи на це, Кремль продовжує клеїти дурня, застосовуючи тактику «нас там немає». І в той же час - продовжувати замасковано брати участь у всіх конфліктах.

«Тепер криза тільки поглиблюється. На черзі - черговий санкційний удар по Росії», - уточнив Радчук.

На його думку, під час засідання «Великої сімки» можуть ухвалити рішення про посилення санкцій проти РФ. А у зв'язку з усіма останніми подіями та протистоянням між США та Росією, логічно, що прямі наслідки можуть настати і стосовно України.

«Це сприятиме розв'язанню конфлікту та впровадженню додаткових санкцій відносно Росії. Ймовірно, наступним завданням української влади буде переконати Захід змінити формат мирних переговорів і все-таки запустити сценарій врегулювання конфлікту на Донбасі, шляхом введення миротворчої місії - будь-то ООН або ОБСЄ, а питання перегляду формату мирних переговорів стоїть вже давно», - резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Чи може бути вигідним для України погіршення відносин між США і Росією?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: