Закриття банків і «дно» кредитування: чому на Заході задоволені Гонтаревою?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Головна функція будь-якого Нацбанку - підтримка економічного зростання та зайнятості, а не «очищення» й інші ініціативи, якими просто прикривається дерибан банків з українським капіталом. При цьому російські та західні банки ввічливо не чіпали, хоча після триразової девальвації якість застав у всіх погана.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політтехнолог Тарас Загородний, передає «Слово і Діло».

«Кредитування реального сектора на нулі. Хоча інструментів для стимулювання кредитування більш, ніж достатньо. Одна з пріоритетних функцій НБУ - це повернення довіри до банківської системи, щоб люди почали нести свої гроші та пожвавлювалося кредитування. Довіра до банків і особисто до керівництва НБУ – в негативних значеннях», - констатував експерт.

Ще одне завдання НБУ - макроекономічна стабільність, яку, на переконання Загородного, український Нацбанк досяг за рахунок вбивства реального кредитування.

«Немає кредитування - немає інфляції. Далі по колу - ще більше падіння - ще нижча інфляція. Це як на цвинтарі - все мертве», - підкреслив він.

При цьому, уточнив політолог, те, що на Заході Гонтаревою задоволені, не дивує.

«Чого їм не бути задоволеними? Вартість активів в економіці, що зростає на 5-7% на рік, значно вища, ніж у вмираючої економіки зі смішними темпами зростання +2%. Знищені мільярди гривень юридичних осіб і державних підприємств в умовах відсутності кредитування роблять їх привабливими для скупки та спекуляцій», - пояснює Загородний.

Хто з українських політиків і коли обіцяв ініціювати звільнення голови НБУ Валерії ГонтаревоїВідразу кілька українських політиків сьогодні звинуватили голову Національного банку Валерію Гонтареву в дестабілізації фінансової системи України й закликали до її відставки. Слід зазначити, що це геть не перші заяви такого роду. Хто з політиків і коли обіцяв зайнятися звільненням Гонтаревої, дивіться нижче.

При цьому, Загородний відзначає ще цілу низку кримінальних справ, які, на його переконання, повинні бути порушені за фактом лояльності до потрібних банків, дерибану застав.

«Компетентні органи повинні розібратись із цим, поки керівництво НБУ не втекло до Росії в повному складі», - резюмував Тарас Загородний.

Як заявила сама глава НБУ, Міжнародний валютний фонд був в курсі, що планується її відставка. У МВФ вважають, що Гонтарева домоглася значного прогресу та зміцнила НБУ.

Раніше аналітики «Слова і Діла» зібрали добірку цікавих обіцянок про відставку Гонтаревої з різних приводів і причин. Детальніше у матеріалі «Хто з українських політиків і коли обіцяв ініціювати звільнення голови НБУ Валерії Гонтаревої».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: