Хто з українських політиків і коли обіцяв ініціювати звільнення голови НБУ Валерії Гонтаревої

Читать на русском

Відразу кілька українських політиків сьогодні звинуватили голову Національного банку Валерію Гонтареву в дестабілізації фінансової системи України й закликали до її відставки. Слід зазначити, що це геть не перші заяви такого роду. Хто з політиків і коли обіцяв зайнятися звільненням Гонтаревої, дивіться нижче.

«Слово і Діло» вибрало низку цікавих обіцянок щодо відставки Гонтаревої з різних приводів і причин, які були дані останнім часом.

До числа противників чинної голови НБУ віднедавна належить народний депутат і великий власник Сергій Тарута. 18 листопада 2016 року Тарута передав НАБУ докази зловживань Гонтаревої, чим виконав відповідну обіцянку.

Сергій Тарута також пообіцяв 18 жовтня ініціювати створення ТСК із розслідування діяльності голови НБУ Гонтаревої. Ця обіцянка перебуває в процесі виконання.

До числа особливих шанувальників Гонтаревої можна сміливо зараховувати народного депутата Олега Ляшка. «Слово і Діло» зафіксувало відразу чотири обіцянки невгамовного «радикала» щодо персони Гонтаревої. Щоправда, всім їм надано статус «не виконано», що дозволяє засумніватися в намірах нардепа.

Ще в березні 2015 року Ляшко заявив, що фракція «Радикальної партії» «кістьми ляже», щоб Гонтарева була звільнена з посади. За словами депутата, вона втратила кредит довіри інвесторів, учасників ринку та українського суспільства.

Тоді ж Олег Ляшко заявив, що фракція «Радикальної партії» 2 березня не буде голосувати за жоден урядовий законопроект, поки Гонтарева не буде відправлена ​​у відставку.

У лютому 2105 року народний депутат Максим Поляков запевнив, що міжфракційне депутатське об'єднання «Депутатський контроль» ініціює відкриття кримінального провадження щодо дій Гонтаревої. Це обіцянка виконана шляхом звернення до прокуратури 17 квітня 2015 року. Тоді було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст.364 КК (зловживання владою або службовим становищем) щодо керівництва НБУ та інших посадових осіб.

Є в голови НБУ серед народних депутатів і заступники. Однак таких значно менше. «Слово і Діло» змогло зафіксувати лише одну обіцянку політика про непідтримку відставки голови НБУ. 26 жовтня 2016 року народний депутат України Андрій Іванчук запевнив, що фракція «Народного фронту» не підтримає відставку голови НБУ Валерії Гонтаревої. За його словами, це абсолютно незаконно , й навіть якщо така постанова буде проголосована в парламенті, вона не матиме юридичних наслідків.

З іншими обіцянками українських політиків щодо звільнення керівництва НБУ можна ознайомитися в графічному матеріалі:

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: